fbpx
0
Proizvodi : 0
Ukupno : 0.00 
Pogledaj košaricuNaplata
0
Proizvodi : 0
Ukupno : 0.00 
Pogledaj košaricuNaplata

Postavljanje ciljeva u sportu – kako i zašto?

Putovanje prema uspjehu ili ostvarenju potencijala kojem sportaši teže često je nepredvidivo. Slično kao i putovanje prema fizičkim destinacijama, postoji nekoliko puteva kojima se možemo uputiti kako bismo ih dosegnuli. Ipak, bez konkretnog plana putovanja postoji opasnost da zalutamo i produžimo svoje putovanje, a ponekad čak i odustanemo zbog iscrpljujuće potrage za ispravnim smjerom. Osjećamo se kao da smo zaglavljeni u labirintu, ne znajući kamo dalje. Isti osjećaj može obuzeti i sportaše koji nemaju jasno definiran put koji će ih odvesti do uspjeha, odnosno ako nemaju čvrsto postavljene ciljeve. 

Put do ispunjenja potencijala u sportu nije jednostavan. Sportaši nailaze na prepreke koje trebaju savladati i izazove s kojima se moraju suočiti. Te prepreke i izazovi lako ih mogu izbaciti s pravog puta i otežati im povratak na njega. Međutim, sve je lakše kada imamo pravilno postavljene ciljeve. Cilj je nešto čemu težimo i što nam pomaže da ostanemo motivirani kada nam je teško. On nas podsjeća kamo želimo stići i što želimo postići. Bez ciljeva biste mogli besciljno lutati, bez ikakvog osjećaja svrhe ili smjera.

Važno je imati na umu da nije važno samo postavljati ciljeve – važno je kako ih postavljamo. Tek pravilno postavljen cilj usmjerava vaše ponašanje, potiče da se krećete u željenom smjeru i ostajete na putu neovisno o preprekama. U nastavku slijede smjernice koje će vam pritom pomoći. 

Postavljajte pametne ciljeve. Ako želite povećati isplativost cilja i vjerojatnost uspjeha, imajte na umu SMART kriterij postavljanja ciljeva o kojem smo već pisali. Naime, jako je važno da cilj koji postavite bude specifičan tako da ga svatko može razumjeti. Primjerice “napredovati tehnički” nije specifičan cilj jer tehnika u svakom sportu uključuje brojne elemente. Nadalje, važno je imati mjeru po kojoj ćete znati jeste li došli do cilja ili ne. Uz to, cilj treba biti dostižan, ali izazovan, realan, odnosno u skladu s mogućnostima i resursima te vama osobno važan. A kao zadnja stavka, važno je odrediti konkretan rok za cilj jer taj vremenski rok stvara pozitivan pritisak koji nas potiče na akciju. Priznali mi to sebi ili ne, volimo, a čak i trebamo malu dozu vremenskog pritiska kako bismo se pokrenuli. 

Zapišite cilj. Zapisivanje cilja povećava vjerojatnost uspjeha za 30%. Naime, zapisivanje cilja stvara osjećaj odgovornosti prema sebi, potiče nas da budemo dosljedni i uporni u radu na njegovu ostvarenju. Imamo tendenciju sve držati u mislima, međutim s obzirom na to da dnevno imamo 70 000 – 90 000 misli, jasno je za pretpostaviti da se taj cilj ponekad zagubi. Zapisivanje čini cilj otpornijim, a taj zapis možete koristiti kao izvor motivacije kada ona slabi. 

Postavljate ciljeve ishoda i ciljeve puta. Ciljevi ishoda odgovaraju na pitanje što želim postići te se kao takvi najčešće vežu uz rezultate. Ciljevi puta odgovaraju na pitanje kako ću ja to postići, odnosno vežu se uz male korake koje trebamo raditi svakodnevno i koji potiču ustrajanje i trud. Važno je odgovoriti na oba pitanja. Usmjeravanje samo na ishod može stvoriti pritisak jer na rezultate utječu brojni vanjski faktori, a ne samo vi. S druge strane, uzimanje u obzir samo svakodnevnih malih koraka može se čini besmislenim, ako ne znamo do čega idemo.

Budite fleksibilni i učite po putu. Kao što je bilo spomenuto, put do uspjeha dolazi uz brojne prepreke i izazove. Važno je da ste sa svojim ciljevima fleksibilni. Drugim riječima, u redu je modificirati ih po putu ako se pokažu preizazovnima ili pak premalo izazovnima. Učite po putu i svo znanje i iskustvo koje stječete uključite i u proces postavljanja ciljeva kako ne biste dopustili preprekama da vas natjeraju da odustanete od cilja. 

Na putu do uspjeha susretat ćete se s danima kada jedva čekate da odete na trening, a bit će i onih kada ne želite ustati iz kreveta. Motivacija je varljiva i stoga joj ne treba pridavati previše pažnje. Ono na što se trebate usmjeravati je trud, a njegovo je ulaganje značajno lakše uz pravilno postavljene ciljeve. Stoga izdvojite vrijeme i zapišite svoje ciljeve, počnite ih slijediti i tako ćete svakodnevno znati da ste na putu do ostvarenja svojeg potencijala. 

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je DSC_2226_re2-1.jpg

Dajana Čopec, mag.psych. 

Povezane objave