fbpx
0
Proizvodi : 0
Ukupno : 0.00 
Pogledaj košaricuNaplata
0
Proizvodi : 0
Ukupno : 0.00 
Pogledaj košaricuNaplata

Mindfulness u duhu Božića

Božić je vrijeme blagostanja, mira i radosti te darivanja – bar tako kaže većina nas. Ako pitate djecu, odgovori bi išli u smjeru poklona, Djeda Božićnjaka, ukrasa i kolačića. Ipak, za mnoge, vrijeme praznika često donosi značajnu dozu stresa. Tijekom blagdana se suočavamo s naizgled beskrajnom listom obaveza – od pripreme kolača, kupovine poklona do ukrašavanja doma. Lako se može dogoditi da se izgubimo u planovima, a da ne uspijemo na trenutak odahnuti i uživati u samom duhu praznika. U vrtlogu užurbanosti, misli nam lete na sve strane i ne možemo se fokusirati na trenutak sadašnjosti. Stoga, s obzirom da vilenjaci Djeda Božićnjaka nisu tu da nam olakšaju stvar, mi vam donosimo recept za mir – mindfulness u božićnoj užurbanosti.

Naše misli u jednom danu lutaju u različitim smjerovima, od nezaboravnih trenutaka u prošlosti pa do iščekivanih planova u budućnosti. No, kako bi uspjeli zaista uživati u trenucima života koje upravo doživljavamo – potrebno je misli usmjeriti na sadašnjost. To nije tako lagan posao, ali je jedini način na koji ćemo postići unutarnji mir. Cilj mindfulness pristupa je usmjeravanje pažnje na trenutke sadašnjosti i njihovo prihvaćanje u svakom obliku i boji. Umjesto da se povučemo ili borimo sa svojim mislima, potrebno je samo usmjeriti pažnju. Tako svoju pažnju možemo prepustiti okolini koristeći osjetila (vid, njuh, sluh, okus i dodir) i produbiti iskustvo doživljaja. Mindful možemo biti i tijekom obavljanja svakodnevnih aktivnosti, obraćajući pozornost na način na koji nešto radimo. Praćenjem svojih unutarnjih stanja (disanja, osjećaja, misli i sl.) također možemo osvijestiti događanja u sadašnjem trenutku. U posljednje vrijeme, ovaj pristup privlači sve više pažnje zbog učinkovitosti u smanjenju stresa i anksioznosti, velike uloge u upravljanju emocijama i ukupnoj kvaliteti života.

Poznato je da se i tijekom razdoblja Božićnih blagdana mnogo nas osjeća uznemireno, napeto i anksiozno. Radne obaveze se mijenjaju i umjesto sređivanja dokumentacije, zadatci se pretvaraju u naizgled beskrajne liste kupovine poklona, organizacije druženja i posjeta, i sve što ide uz duh blagdana. Uobičajene rutine koje nam pomažu u balansu funkcioniranja se promijene što nas može lako poljuljati i učiniti nesigurnima. Naš mozak tada često zna upravljati pomoću „autopilota“, ne obraćajući pažnju na način obavljanja pojedinih zadataka, već razmišljanjem o svim stvarima koje moramo dovršiti. 

Mindfulness tehnike nam mogu omogućiti da uživamo u blagdanskim trenucima i doživimo istinsku čar praznika. Dok budete pekli kolačiće ili pravili jela za trpezu, fokusirajte se na jedinstveni miris koji se širi kuhinjom. Usmjerite se i na teksturu tijesta za kiflice te čaroliju okusa koja se pojavljuje na vašem nepcu. Ako ste ljubitelji tople čokolade, usmjerenim disanjem u šalicu možete prakticirati mindfulness dok čekate da se ona ohladi. Sve to upotpunite mindful šetnjom, tijekom koje ćete obraćati pažnju na božićne dekoracije, šarene lampice i zvuk veselih pjesama koje se šire ulicom. Na ovaj način se možemo maknuti sa “autopilota” i doživjeti trenutke sadašnjosti, ne dopuštajući im da nam prolete.

Ema Galić, univ.bacc.psych.

Povezane objave