fbpx
0
Proizvodi : 0
Ukupno : 0.00 
Pogledaj košaricuNaplata
0
Proizvodi : 0
Ukupno : 0.00 
Pogledaj košaricuNaplata

Božićna čarolija promjene

Osim mira, radosti, ljubavi i druženja, blagdansko vrijeme donosi i priliku za razmišljanje o budućnosti. Kako se bliži kraj godine, mnogi od nas osjećaju želju za promjenom, za novim početkom kojeg donosi Nova godina. No, koliko ste često započeli godinu velikim odlukama, velikim entuzijazmom i još većim optimizmom, a onda u nekom trenutku na istu tu odluku zaboravili, odustali ili shvatili da je prevelik zalogaj? Upravo to je ono što se često događa s novogodišnjim odlukama. 

Zašto je upravo Nova godina vrijeme najvećih promjena?

Nova godina sa sobom donosi osjećaj svježine i novog početka. Svi ponekad volimo okrenuti novu stranicu i napraviti promjenu, a nova godina je simbol upravo toga. Osim donošenja novih odluka i planova, završetak jedne godine potiče nas i na pogled na staru godinu te razmišljanje što je moglo biti bolje ili drugačije. U tom trenutku želja za promjenom postaje toliko velika da zasjeni i sve prepreke koje nam mogu stati na put. Jer svaki kraj je prilika za novi početak, zar ne? 

Zbog čega novogodišnje odluke ostaju neostvarene?

Iako je želja zaista velika, više je razloga zbog kojih novogodišnje želje često nisu ostvarene. Prvi razlog je već naveden i krije se u riječi “želja”. Nažalost, odluke započete 1.siječnja su često i dalje samo na razini želje. Velik je put između želje i jasno definiranog cilja koji je nezaobilazan faktor ukoliko neku odluku želimo realizirati. Novogodišnjim se planiranjem previše fokusiramo na ishod puta i ono što želimo postići, a premalo na sami put i stepenice koje moramo proći. Preskakanjem određene stepenice na putu do ostvarenja cilja riskiramo spoticanje na svakoj sljedećoj. Drugim riječima, naglim ulaskom u promjenu ne uvažavamo zapreke koje nam mogu stati na taj put. Iako se neka promjena na prvu čini ostvarivom, moramo ju pomno isplanirati kako bi ju prilagodili svom životnom stilu, dnevnom rasporedu i drugim obvezama. Blagdanski entuzijazam potiče nas na veliki optimizam i vjerovanje kako je promjena lagana. No, već prvim skidanjem božićnih ukrasa i gašenjem lampica polako se gubi i optimizam. 

Što učiniti s novogodišnjim odlukama? 

Iako Novu godinu promatramo kao izvrsnu priliku za novi početak, samim pokretanjem neke promjene ne povećavamo vjerojatnost da ćemo u njoj i uspjeti. Ovim činom smo odmah skočili na fazu akcije i započeli s nekom promjenom, bez prevelikog promišljanja i planiranja o koracima. Prije nego što neku promjenu započnete, dobro je odgovoriti na nekoliko pitanja – Što želite postići (cilj)? Što Vas može spriječiti u pokretanju promjene? Koje su situacije/okolnosti u kojima bi se mogli vratiti na staro? Kako ćete zaobići navedene zapreke? Kada govorimo o pokretanju promjene, postoje određene faze promjene koje je dobro proći kako bi povećali vjerojatnost ustrajanja u promjeni. 

Trebamo li planirati promjenu?

Blagdansko vrijeme nas dodatno potiče na uskakanje u “voz promjene”, no ljudi su generalno skloni u promjene uskočiti naglo, bez ranijeg planiranja. Zašto? Jedan od razloga svakako je nedostatak jasnih ciljeva. Mnogi ulaze u promjenu s odlukama poput “želim smršavjeti”, “više vježbati” i slično, ali bez konkretnih ciljeva i planova. Cilj koji nije jasno postavljen može dovesti do gubitka fokusa i motivacije čim se pojave prvi izazovi. Osim toga, želja za trenutnim rezultatima još je jedan razlog zbog kojeg zaobilazimo fazu planiranja. Istinska promjena zahtijeva vrijeme, strpljenje i postupnost. Kao posljednji razlog istaknuli bi nedostatak svijesti o preprekama, a upravo zato vas potičemo da unaprijed isplanirate moguće prepreke. Planiranje će vam pomoći da nastavite ulagati u svoj cilj kada stvari ne idu glatko.

Dakle, ukoliko želite povećati vjerojatnost ostvarivanja svojih ciljeva, predlažemo vam slijediti nekoliko smjernica. Svaka promjena dolazi polako, zato budite strpljivi. Definirajte prvi mali korak, a za početak je dovoljno da bude toliko jednostavan da mu ne možete reći “ne”. Usredotočite se na jednu po jednu stvar, fokusirajte se na put i korake više nego na sami ishod. Želimo vam sretan put prema osobnom rastu i ostvarivanju najbolje verzije sebe! 

Za dodatna pitanja ili podršku na tom putu slobodno se javite na info@mentalnitrening.hr

Lea Dogan, mag.psych.

Povezane objave