fbpx
0
Proizvodi : 0
Ukupno : 0.00 
Pogledaj košaricuNaplata
0
Proizvodi : 0
Ukupno : 0.00 
Pogledaj košaricuNaplata

Jesu li visoka očekivanja uvijek poželjna?

Tko visoko leti, nisko pada – ili? Naravno, nije uvijek tako, no bitno je definirati kojom visinom bismo htjeli letjeti. 

Jeste li ikada razmišljali o svojim očekivanjima? Što očekujete od samih sebe? Što očekujete od ovog članka? Svi imamo neka očekivanja. A predmet očekivanja može biti bilo što – današnji dan, trenutna godina, drugi ljudi, vi sami. Kroz godine odrastanja učimo i usvajamo različite stavove i uvjerenja. Većina toga što usvajamo dolazi iz naših osobnih iskustava i preferencija. I upravo tako razvijaju se i naša očekivanja. 

Očekivanja se odnose na snažna uvjerenja da će se nešto odviti na određeni način. Na taj način, očekivanja određuju našu stvarnost. Ona su ono što mislimo da možemo učiniti i ono što mislimo da mogu učiniti drugi. I ne samo to – istraživanja kažu da naša očekivanja mogu utjecati na gotovo sve, počevši čak od percepcije okusa hrane pa sve do našeg učinka i uspjeha. Ako imamo visoka očekivanja od samih sebe, odvažit ćemo se izaći iz zone ugode, više ćemo se truditi, a u skladu s tim češće ćemo i uspjeti. S druge strane, ukoliko su naša očekivanja preniska, brže ćemo odustati i ponekad nećemo niti pokušati. Jednaka stvar je i s našim samopouzdanjem – veća vjera u sebe najčešće znači i da ćemo se više truditi. 

No mogu li naša očekivanja biti previsoka? Postoji li granica u visini kojom bismo htjeli letjeti? Očekivanja koja imamo od sebe, ukoliko su previsoka, mogu postati naše mentalne lisice i ubojice sreće te smanjiti naše samopouzdanje. Dok se samopouzdanje odnosi na uvjerenje koje prethodi izvedbi, očekivanja se odnose na prosudbe i zahtjeve kojima definiramo svoju izvedbu te su gotovo uvijek povezana s ishodima. I upravo iz tog razloga, ako se ne ostvare, dovodimo u pitanje svoje sposobnosti. Ukoliko nam ovo postane ponavljajući obrazac, kreiramo recept za neuspjeh čiji su sastojci visoka očekivanja i nisko samopouzdanje. Gotovo smo sigurni da to želite izbjeći. Stoga, bilo da je riječ o sportu, poziciji na radnom mjestu ili uobičajenim svakodnevnim aktivnostima, svojim očekivanjima možemo upravljati na nekoliko načina. 

Prepoznavanjem. Uočite razinu svojih očekivanja i odbacite stroge zahtjeve. 

Vjerom u sebe. Dok su očekivanja obično povezana s ishodima, samopouzdanje je vjera koja prethodi izvedbi. Zamijenite svoja visoka očekivanja s visokim samopouzdanjem, oslonite se na stvari koje su pod vašom kontrolom i krenite hrabro prema naprijed. 

Malim ciljevima. Zamijenite svoja očekivanja jednostavnim ciljevima. Definirajte male, kratkoročne ciljeve koji će označiti korake za krajnji cilj. 

Razmislite o svojim očekivanjima i definirajte ih na način koji je u skladu s vašim sposobnostima. Stavite naglasak na vjeru u sebe jer samo tako odvažnost može postati vrlina. I ne zaboravite, vaša kvaliteta se ne ocjenjuje na temelju strogih očekivanja.

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je Lea-Dogan-clanak.jpg

Lea Dogan, mag.psych.

Povezane objave