fbpx
0
Proizvodi : 0
Ukupno : 0.00 
Pogledaj košaricuNaplata
0
Proizvodi : 0
Ukupno : 0.00 
Pogledaj košaricuNaplata

5 koraka do uspješnijeg vodstva

Zamislite za početak najboljeg vođu s kojim ste radili, vođu koji je vodio tim kojeg ste vi bili član? Kako se ponašao/la, što je govorio/la? Svi ste zasigurno zamislili drugu osobu, ali vjerojatno nitko nije pomislio kako vam se svidjelo kada bi vođa ujutro vikao na vas ili pak davao previše zadataka bez da s vama komunicira i pita vas barem tu i tamo kako vam ide i stižete li sve odraditi na vrijeme.

Pozicija vođe je neupitno zahtjevna, ali se čini kako su ju vođe koje ste vi imali na umu uspjeli savladati. Međutim, koje su to karakteristike koje čine vođu uspješnim i vrijednim praćenja?

  1. Ulaganje u odnos. Ostvarivanjem odnosa s članovima svog tima vođa pokazuje da mu je stalo do njih i da pokušava razumjeti i njihove osjećaje, odnosno da ih vidi više nego samo osobe kojima će delegirati zadatak. Stoga, članovi tima vođu rado prihvaćaju jer se brine o njihovim potrebama, što kao posljedicu ima rad s većom predanošću i entuzijazmom.
  2. Usmjeravanje članova tima. Dobar vođa objašnjava članovima tima njihove zadatke i dostupan je za pomoć kada naiđu na probleme. Na ovaj način se kod članova tima ne javlja strah od pogreške koji može negativno utjecati na izvedbu jer znaju da je njihov vođa dostupan i voljan pomoći.
  3. Izgradnja morala. Uspješni vođe usmjeravaju svoje članove prema zajedničkom cilju. Oni im daju do znanja da se njihov rad cijeni te naglašavaju važnost, ali i nagrađuju trud članova. Jednostavna i besplatna pohvala je velik korak za izgradnju morala, korak kojim se timu daje do znanja da se njihov napor i ulaganje truda prati i cijeni.
  4. Pružanje primjera. Poželjno je da vođe pružaju primjer svojim zaposlenicima. Zamislite vođu koji uvijek kasni na posao ili nemarno obavlja svoje zadatke. Kako će na njega gledati članovi tima? Lako je zaključiti da takvi vođe neće steći kredibilitet od svog tima koji će zbog percipirane nepravde manje ulagati.
  5. Inspiriranje. Uz važnost pružanja primjera svom timu, važno je da vođe i inspiriraju. Drugim riječima, poželjno je da pomognu svom timu da napreduju i dođu dalje no što su sami mislili da mogu. Entuzijazam i strast koja se na taj način očituje kod vođa čini ih vrijednim praćenja.

Philipp Lahm, bivši njemački nogometaš i reprezentativac, je jednom prilikom rekao da nije važno ima li tim najbolje igrače, već je važno imati najbolji tim. U izgradnji tog najboljeg tima vođe imaju veliku ulogu. Radilo se o sportu, poslu bilo kojeg karaktera ili pak studentskim udrugama vođe su tu da potaknu, inspiriraju i vode članove tima kako bi svaki zasebno postao najbolja verzija s tim.

Dajana Čopec, mag. psych.

Povezane objave