fbpx
0
Proizvodi : 0
Ukupno : 0.00 
Pogledaj košaricuNaplata
0
Proizvodi : 0
Ukupno : 0.00 
Pogledaj košaricuNaplata

Uvođenje promjena u život – prehrana

Stres može imati veliki utjecaj ne samo na to kako se osjećate već i na: što, koliko, i kada jedemo. Nepravilna i neuravnotežena prehrana kao posljedica stresa može povećati osjećaj stresa te uzrokovati zdravstvene probleme.  Iz navedenog možemo zaključiti da su stres i prehrana usko povezani. No, nikada nije kasno za nove početke i za uvođenje zdravih i poželjnih promjena prehrambenih navika.

Ukoliko ste se odlučili na uvođenje promjena u život vrlo je važno da nove i zdrave promjene uvodite polako, a stare te loše navike „napuštate“. Svaka promjena zahtjeva određeni vremenski period da postane naša nova navika i svakodnevna rutina. Na tom putu često ćete naići na razne prepreke – zbog  toga je vrlo važna želja i odlučnost za boljim promjenama.

Uz zdrave prehrambene navike nećete se samo osjećati bolje, manje stresno, poletnije, energičnije i produktivnije već se možete zaštiti od određenih zdravstvenih problema koje su povezane uz loše prehrambene navike, stres i tjelesnu neaktivnost.

Prilikom uvođenja novih navika pravilne prehrane razmislite i zapišite si kakve će biti dobrobiti nove prehrane te pokušajte u tome pronaći motivaciju.

Možete si postaviti ciljeve na tjednoj i mjesečnoj razini – potiču vas u očuvanju novih promjena.

Proces uvođenja promjena u prehranu zna biti vrlo zahtjevan iz toga razloga neka proces bude postepen – svakodnevno si zadajte male korake i promjene.

Primjerice, prvi tjedan od uvođenja zdravih prehrambenih navika počnite doručkovati barem svaki drugi dan – možete probati i svaki dan ukoliko to želite.

Na primjer, ako ste do sada na poslu za užinu otišli do obližnje pekarne ili restorana sa brzom hranom, pokušajte si za početak povremeno pripremiti obrok kod kuće te ga ponesite na posao. Još praktičnije, ako vam je od ručka prethodnog dana ostala određena količina hrane, stavite ju u staklenu posudicu te ponesite na posao.

Ako do sada niste imali praksu svakodnevnog kuhanja ručka već ste pojeli nešto „usput“ ili ste naručili iz obližnjeg restorana, pokušajte u dane kada imate više vremena, pripremiti nešto zdravo.

Zdrava se jela mogu brzo pripremiti i mogu biti vrlo jednostavna te ukusna.

Uz to kuhanje je često anti-stres terapija koja nas opušta, smiruje i daje nam priliku da budemo kreativni.

Pokušajte svaki tjedan uvesti barem jednu novu namirnicu (najveći fokus neka bude na povrću, mahunarkama, nemasnim proteinima i cjelovitim žitaricama) koju nikada niste upotrebljavali – dajte sebi, ali i namirnicama priliku.

Usredotočite se na to što možete jesti i uživajte u tome, a ne samo na uklanjanje nezdravih namirnica i žaljenju za njima!

Jednom tjedno otiđite u tjednu nabavku svježih, lokalnih i sezonskih namirnica na obližnju tržnicu.

Zbog stresa i stresnih situacija ne možete spavati te zbog toga posežete za velikim brojem šalica kave dnevno?

Pokušajte smanjiti osjećaj umora tako da kavu zamijenite sa čajem, dnevnom 30 minutnom tjelovježbom i pravilnom prehranom.

Kod pravilne prehrane nema mjesta za prekomjernim unosom alkohola ili pušenjem – dodatno pojačavaju osjećaj stresa i negativno djeluju na naše zdravlje.

Ukoliko ste usvojili navedene promjene već ste na pola puta!

Nakon uvođenja uravnoteženog doručka, užine odnosno međuobroka i ručka, pokušajte na tjednoj bazi unaprijed isplanirati vaše obroke. Naime, zbog manjka ideja često posežemo za nezdravom hranom te se vraćamo starim i lošim prehrambenim navikama.

Dobra je preporuka, ukoliko ste u mogućnosti, da objedujete s partnerom, djecom ili prijateljima. Zajedničko blagovanje dodatno smanjuje stres te pozitivno utječe na naše mentalno stanje.

Stvaranje zdravih dnevnih rutina je jednostavan i učinkovit način za izgradnju dosljednosti u  provođenju zdravih prehrambenih navika. Mali koraci čine velike promjene! Uz pomoć uravnotežene i pravilne prehrane utječete na svoju budućnost – na psihičko i fizičko zdravlje, ali i na smanjenje te ublažavanje stresa.

Nenad Bratković,
mag,nutr., univ.mag.pharm.

POKLON BR. 2:

Povezane objave