fbpx
0
Proizvodi : 0
Ukupno : 0.00 
Pogledaj košaricuNaplata
0
Proizvodi : 0
Ukupno : 0.00 
Pogledaj košaricuNaplata

Trudi li se vaš talent dovoljno?

If things aren’t going well, I’ll just work harder.

Što je važnije – trud ili talent? Pitanje koje će zasigurno još dugo vremena biti aktualno. No koji je odgovor? Iako ćemo rijetko reći da trud nije važan i da u potpunosti sve ovisi o talentu, ipak razmišljamo o odustajanju kada postane teško. „Nemam talent“ ili „On je talentiraniji“ dvije su poznate rečenice za opravdanje vlastitog neuspjeha koje često čujemo, a još češće pomislimo. Ranije smo pisali o tome koliki je zapravo utjecaj misli na naš život. Fascinantno je koliko moćne mogu biti. Da mogu biti superjunak, bila bih tvorac misli! No nisam superjunak i misli ne mogu kreirati, ali ipak mi ostaje puno toga što mogu, a što možete i vi. Pa krenimo…

Jeste li ikada razmišljali što se može dogoditi kada stvarno vjerujemo da za nešto JESMO sposobni? Na primjer kada bi umjesto Nisam uspjela/uspio pomislili i rekli Nisam uspjela/uspio još. Možda na prvu djeluju jednako, no među ovim rečenicama postoji velika razlika. Prva je ona koja šalje poruku o čistom neuspjehu, bez postojanja nade za promjenom. U drugoj rečenici riječ još je oznaka za upravo to – vjeru u uspjeh. Ukoliko vjerujemo da ćemo uspjeti, teže odustajemo, više se trudimo i posljedično tome, češće i uspijevamo. Zvuči jako jednostavno, zar ne?

 Upravo snagu riječi još istraživali su Carol Dweck i suradnici na djeci srednje škole u Chicagu, gdje su učenici koji nisu prošli ispit kao povratnu informaciju dobili odgovor not yet (ne još). Djeca su na ovaj način dobila informaciju kako je njihov uspjeh također moguć, no do njega još nije došlo, trebaju se više potruditi. Pomoću samo dvije jednostavne riječi postigli su kod djece veći trud, motivaciju, angažman i teže odustajanje. Promijenili su djeci njihov način razmišljanja.

 Postoji nekoliko načina kako možemo razmišljati o svojim sposobnostima, a dva su osnovna – fiksni i fleksibilni. Uzmimo za primjer dvije osobe – A i B. Osoba A i Osoba B su obje marljive i jednako uspješne. Razlika se krije u njihovom načinu razmišljanja. Osoba A vjeruje kako je pametna te neprestano dobiva pohvale i komplimente na račun svoje inteligencije. S druge strane, Osoba B dobiva pohvale na račun truda te čvrsto vjeruje kako će samo uz dovoljno truda uspjeti. Iako su obje osobe trenutno jednako uspješne, problem može nastati promjenom okoline, poput odlaska na fakultet, promjenom kluba ili radnog mjesta. Osoba B će se i dalje nastaviti truditi i na svaki neuspjeh će gledati kao posljedicu nedovoljnog truda, dok će za Osobu A neuspjesi biti novost koji mogu dovesti do negativnih emocija, razočarenja i naposljetku – odustajanja.

Osoba A je primjer osobe s fiksnim načinom razmišljanja (fixed mindset), odnosno vjeruje kako su sposobnosti najvećim dijelom urođene te da samo talentirani uspijevaju. Osobe s ovim načinom razmišljanja ne prihvaćaju kritiku, češće odustaju kada postane teško, biraju lakše i dohvatljive zadatke te strahuju od novih izazova. Na pogrešku i poraze gledaju negativno, pokušavajući ih u potpunosti izbjeći. Osoba B je primjer osobe s fleksibilnim načinom razmišljanja (growth mindset), odnosno vjerovanjem kako sposobnosti i vještine mogu napredovati i razvijati se kroz trud, rad i ulaganje. Uz ovaj način razmišljanja osoba će na pogrešku gledati kao lekciju iz koje može nešto naučiti te je manja vjerojatnost da će kritiku prihvatiti osobno.

Prisjetite se na trenutak svih ljudi koje poznajete. Postoji li među njima netko u koga ste čvrsto vjerovali da je talentiran i da će uspjeti, no ipak nije ostvario svoj potencijal? Ovo se može odnositi na djecu, tinejdžere ili odrasle. Način razmišljanja, a time i navike koje usvojimo u bilo kojoj fazi života će jako utjecati na naš uspjeh u bilo kojem području, bilo da se radi o osobnom, društvenom, akademskom, profesionalnom ili sportskom. Naše sposobnosti imaju mogućnost ogromnog rasta, a suočavanje s izazovima je njihov prostor za napredak. Ako priznate nesavršenosti, pametno pristupite svojim izazovima i prestanete tražiti potvrde drugih, na dobrom ste putu da promijenite i svoj način razmišljanja.

Dakle, koji je odgovor na pitanje pobjeđuje li trud ili talent? Sve dok vrijedno radite možete nadmašiti talent! Talent se i dalje računa, no trud je ono što će vas smjestiti visoko na ljestvicu. Ako ste spremni na ulaganje truda, odgodu pretvoriti u motivaciju i zakoračiti jednom nogom prema novim izazovima, sada znate kako započeti. I ne zaboravite – bez pogreške nema ni napretka! Birajte ustrajati i cijenite kritiku dok ne uvidite njezin dar.

Lea Dogan, univ.bacc.psych.

Povezane objave