fbpx
0
Proizvodi : 0
Ukupno : 0.00 
Pogledaj košaricuNaplata
0
Proizvodi : 0
Ukupno : 0.00 
Pogledaj košaricuNaplata

Što je sreća i kako ju postići?

Što je sreća? Je li ona kupovina novog automobila? Gubitak par kilograma netom prije odlaska na ljetovanje? Ili priželjkivani rezultat na sportskom natjecanju? Odgovor nije jednostavan. Neupitna je važnost ovakvih životnih radosti koje nas usrećuju i stavljaju nam osmijeh na lice. Ipak, one nam donose tek kratkotrajan i relativno brzo prolazan doživljaj sreće. Izvor one prave, istinske i dugotrajne sreće koja nas čini poletnima bez obzira na kaos u životu i potiče nas da hodamo sunčanom stranom ulice nalazi se u nama samima.  

Prema modelu sreće koji potječe iz pozitivne psihologije put do istinske sreće kojoj svi težimo leži u usmjeravanju na pet dimenzija našeg života, preciznije na onu duhovnu, tjelesnu, intelektualnu, društvenu i emocionalnu. Ove su dimenzije međusobno povezane i redovito utječu jedna na drugu. Stoga je važno pridati pažnju svim dimenzijama, odnosno aspektima našeg života, jer kada je jedna zanemarena cjelina pati, a ono što doživljavamo je tek kratkotrajna i brzo prolazna sreća. Sigurno se sada pitate što podrazumijevaju te dimenzije i kako na njih možete utjecati. Ono što je ohrabrujuće jest da se ne radi o apstrakcijama, već postoje konkretne, znanstveno dokazane metode i alati koje će Vam omogućiti da zaista napravite promjenu. 

Duhovna dimenzija. Možda biste intuitivno pomislili da se veže uz religiju, ovdje se zapravo radi o otkrivanju svrhe i smisla života koje pronalazite u onim trenucima kada se u potpunosti usmjerite na sebe i na sadašnji trenutak. U tu svrhu može pomoći mindfulness meditacija, svakodnevno pisanje pozitivnih afirmacija ili liste stvari za koje smo zahvalni. 

Tjelesna dimenzija. Istraživanja su pokazala, a sigurno ste već i čuli, da san, prehrana i tjelovježba utječu na sreću. Ukratko, važno je brinuti se o svojem tijelu. Iako se to ponekad čini nemogućim zbog ubrzanog načina života i preopterećenosti obavezama, sam odlazak na kratku šetnju nekoliko puta tjedno pomaže u uvođenju ravnoteže u ovu dimenziju. 

Intelektualna dimenzija. Ljudi su znatiželjna bića s brojnim interesima. Stoga je važno stimulirati um raznima aktivnostima koje potiču učenje i kreativnost kako bismo zadovoljili svoju znatiželju. Ključno je osvještavanje vlastitih interesa i kontinuiran rad na njima. 

Društvena dimenzija. Istraživanja su pokazala da su kvalitetni odnosi najvažniji prediktor sreće, te da i mali ljudski kontakt kao što je izmjena par riječi s konobarom umjesto žurnog uzimanja kave na putu za posao doprinosi osjećaju pripadanja i pozitivnosti. Stoga je važno da njegujemo odnose s nama značajnim osobama te s njima kvalitetno provodimo vrijeme. 

Emocionalna dimenzija. U životu doživljavamo pregršt ugodnih i neugodnih emocija. Ključ za postizanje ravnoteže je njihovo efikasno upravljanje. Jedna od tehnika koja nam pomaže da mijenjamo naše emotivno stanje i njime upravljamo jest disanje. Uz redovitu vježbu, već nam i nekoliko udaha i izdaha može pomoći da smanjimo intenzitet neugodnih emocija.  Kao što možete primijetiti, sve su ove dimenzije zaista pod našom kontrolom, stoga je i sreća. Kako bismo živjeli sretan i ispunjen život važno je da radimo na sebi i redovito provjeravamo kako se osjećamo vezano uz navedenih pet dimenzija. Naravno, one ne moraju i ne mogu uvijek biti u savršenoj ravnoteži. Ponekad će određena dimenzija prevladavati, no važno je da ni u tim trenucima ne zaboravimo na ostale.

Dajana Čopec, mag. psych.

Povezane objave