fbpx
0
Proizvodi : 0
Ukupno : 0.00 
Pogledaj košaricuNaplata
0
Proizvodi : 0
Ukupno : 0.00 
Pogledaj košaricuNaplata

Što ako i što sad?

Nekima se sezona upravo naprasno završila dok su neki sportaši u neizvjesnosti i iščekivanju hoće li se uopće nastaviti.

Što će biti s Olimpijskim Igrama? Hoće li ih pomaknuti, otkazati ili ipak održati? Što ako se ipak održe? Hoće li sportaši biti spremni? Što ako se sezona nastavi a sportaši nisu spremni? Što ako ovo potraje do jeseni?

ŠTO AKO?

Postavljanjem tog pitanja svakodnevno možemo se dovesti do ludila jer odgovora zapravo nema. Odgovora teoretski može biti onoliko koliko puta postavimo to isto pitanje – “što ako”. Probajte, kraja nema.

Budućnost je, dakle, neizvjesna. A sadašnjost? Što je to što SADA možemo napraviti? Na što se usmjeriti? Kažu da najbolji ostaju spremni, ali kako ostati spreman u ovakvoj situaciji, kako napredovati kad je budućnost neizvjesna?

Najbolje što možemo napraviti trenutno je ostati prisutan u trenutku, planirati svaki dan i tjedan kao da će se sve nastaviti uskoro, ulagati u svoj napredak, jer sve će se nastaviti samo ne znamo kada.

O čemu valja voditi računa? Prepoznajte da je ova pauza prilika za rad na nekim stvarima koje ste možda zapostavljali jer za njih nije bilo vremena u uobičajenom ritmu dosadašnje svakodnevice.

Kako bi vam olakšali trenutnu neizvjesnu situaciju, evo nekoliko koraka koje možete uzeti u obzir:

  • Postavite vama osobno važne ciljeve i zapišite ih. Zapišite i ideje o tome kako možete ulagati u ostvarenje tih ciljeva. Trenutno je puno važnije ulagati u nešto nego očekivati uspjeh. Usmjerite se na proces jer će vas držati “unutra” i pomoći vam da se osjećate korisnim svaki dan.
    Neka vaši ciljevi i planiranja uključuju nekoliko područja: tjelesna priprema, mentalna priprema, učenje i čitanje, virtualna socijalizacija, svladavanje novih vještina. 
  • Planirajte vrijeme za trening svakodnevno. Rad na sportskoj pripremi ne može biti jednak kao što je bio ako ste u izolaciji ali on je svakako moguć. Kondicijski treninzi ili preventivne i korektivne vježbe kod kuće su i dalje opcija za one koji  žele donekle zadržati formu i zdravlje, samo vodite računa da su i te vježbe i treninzi programirani i planirani od strane stručnjaka koliko god je to moguće.
  • Planirajte vrijeme za mentalni trening svakodnevno. Mentalni trening je opcija svih vas koji želite napredovati u ovo vrijeme. Možda do sada niste ulagali sustavno u mentalnu pripremu jer niste imali vremena ili niste znali kako. Sada mentalni trening možete raditi svakodnevno od kuće uz podršku stručnjaka online ili uz pomoć naše online platforme za sportaše.
  • Planirajte vrijeme za učenje svakodnevno. Učenje, svladavanje novih vještina i sl., mnogim sportašima predstavljalo je izazov zbog užurbanog rasporeda u sezoni i činjenice da biti sportaš oduzima skoro svo slobodno vrijeme. Ovo vrijeme može biti idealno da naučite nešto novo ili nadoknadite izgubljeno vrijeme i smanjite zaostatke u gradivu ako ste na fakultetu ili u školi. Online platforme za dodatnu edukaciju i učenje jezika su dostupne svugdje.
  • Planirajte vrijeme za virtualnu socijalizaciju svakodnevno. Iako ste već vjerojatno navikli na to da se velik dio druženja s prijateljima odvija virtualno zbog čestih putovanja i opet činjenice da u sezoni nema puno vremena za izlaske, sada možete i više vremena odvojiti za kontakt s dragim ljudima. Javite se ljudima s kojima niste dugo bili u kontaktu, razgovarajte s članovima obitelji koji su udaljeni i pružajte jedni drugima podršku, ne u kukanju nego u radu. Naravno i dalje online 🙂
  • Planirajte vrijeme za učenje nove vještine svakodnevno. Crtanje, fotografija, rad na kompjuteru, kuhanje i priprema hrane općenito su opcije ako želite razvijati nove vještine koje ćete imati za ostatak života. Sve te aktivnosti su ujedno i dobar mentalni trening jer nas uče prisutnosti u trenutku. Također, razvoj svake nove vještine pozitivno djeluje na naše kognitivne sposobnosti. Ako ne mislite sami “potegnuti”,  uvijek se možete pridružiti drugima u kućanskim poslovima, dati svoj doprinos. To je lijep način pružanja podrške obitelji a može biti i oblik druženja.
  • Planirajte! Napravite dobar tjedni plan koji uključuje sve vaše gore navedene dnevne obaveze. Ne prepuštajte stvari slučaju jer bez dobrog plana nećete ispuniti svoje ciljeve i odgađat ćete neke aktivnosti za kasnije dok ćete većinu vremena provoditi na društvenim mrežama besciljno. Svaki dan traži strukturu koju ste inače imali, a da se oko toga niste morali posebno truditi. Sada si strukturu zadujete sami. Pazite da bude smislena!

Vidite da je ipak moguće biti koristan, svrhovit i proaktivan čak i u ove neizvjesne dane. Ne dopustite da “što ako” pobijedi, pobjednik budite ipak vi!

Vaši Ana i Igor.

Igor Čerenšek, mag. psych.
Ana Čerenšek, prof.psih.

Povezane objave