fbpx
0
Proizvodi : 0
Ukupno : 0.00 
Pogledaj košaricuNaplata
0
Proizvodi : 0
Ukupno : 0.00 
Pogledaj košaricuNaplata

Zašto masku prvo stavljamo sebi pa tek onda drugima?

“Za vrijeme leta moguće su turbulencije i pad tlaka. U slučaju pada tlaka u kabini maske će automatski pasti iz prostora iznad sjedala i u masku će curiti kisik. Maska se neće napuhati. Masku prvo stavite sebi a tek onda pomozite drugima.“

Ako ste nekad putovali avionom onda ste zasigurno prije polijetanja čuli ovakvu ili sličnu uputu. 

Zašto je to tako? Zato što jedino tako možete doista pomoći ljudima. Ako ste Vi dobro. 

Drugi rijetko traže savjet ili pomoć od nas, češće traže uho za kukanje ili rame za plakanje. Ako i date savjet drugima jer su ga tražili, velika je vjerojatnost da Vas i dalje neće poslušati. Ako su Vas poslušali i to nije upalilo, Vi ste odgovorni a ne oni koji su djelovali. Ljudi često ne slušaju i onda kad su platili savjet i s njim se složili. 

E sad, ako ipak drugi traže vašu pomoć i pritom su iskreni i otvoreni za Vaše ideje, jedino što je ostalo bitno je: kako ste Vi? Jeste li dovoljno dobro za davanje savjeta i pružanje podrške drugim ljudima? 

Psiholozi kažu da u našim životima postoji nekoliko krugova: Krug kontrole, krug utjecaja i krug van kontrole. 

Krug kontrole je malen, ali baš sićušan, te uključuje sve što u potpunosti (barem u teoriji i na papiru) možemo kontrolirati. On uključuje: misli, osjećaje, ponašanja i fiziologiju. 

Krug utjecaja uključuje stvari, ljude i događaje nad kojima imamo utjecaj – donekle. 

Krug van kontrole uključuje sve ono što je van našeg utjecaja čak i u teoriji poput prolaznosti vremena, klime, društvene slike i slično. 

Krug kontrole je taj u koji se isplati ulagati ako želimo biti dobri za sebe i utjecati dalje. Ukoliko dobro upravljate svojim mislima, osjećajima, ponašanjem i fiziologijom (a u tome Vam pomažu tehnike Mentalnog treninga), Vaš krug se osnažuje, kao i utjecaj koji vršite na okolinu. Ukoliko se ipak bavite okolinom na prvom mjestu, Vaš se krug kontrole smanjuje i a okolina se ne mijenja u Vama poželjnom smjeru, odnosno Vi gubite kontrolu nad onim nad čim bi ju mogli imati. 

Posebno je zanimljivo da ukoliko imate snažan krug kontrole Vi možete utjecati i na percepciju prošlih i budućih događaja. Dakle krug kontrole, iako malen, nudi velike mogućnosti u Vašem životu. 

Na kraju, koga je najteže mijenjati? Sebe ali i druge. Čak ako smo skupili hrabrosti i odlučili mijenjati sebe i ulažemo u svoj rast to ne znači da će nas drugi pratiti u promjeni. To je ipak njihov krug kontrole. Naravno, ne trebamo odustati, jer naš utjecaj može biti pokretač promjene kod drugih do kojih nam je stalo. 

Nikad nije prekasno ni prerano započeti promjenu i raditi male korake u željenom smjeru svaki dan. Nedostaje Vam inspiracije? Potražite ju u novoj knjizi “Mala knjiga velikih promjena“!  Ponekad je inspiracija dovoljna za Vaš prvi korak u pravom smjeru.

Igor Čerenšek, mag. psych.

Povezane objave