fbpx
0
Proizvodi : 0
Ukupno : 0.00  (0.00 kn)
Pogledaj košaricuNaplata
0
Proizvodi : 0
Ukupno : 0.00  (0.00 kn)
Pogledaj košaricuNaplata

Primjena Mentalnog Treninga u radu s mladim nogometašima

Gledajući, proučavajući i radeći s mlađim kategorijama nogometaša pretpubertetske i pubertetske dobi volim reći: „Utakmica u kojoj nema elemenata modernog nogometa nije dobra utakmica.“ Moderan nogomet nosi sa sobom i moderne principe sportskog treninga, a u nogometu se identificiraju četiri osnovna područja koja čine osnovu ovoga sporta. To su:

  • Tehnika
  • Taktika
  • Motoričko – funkcionalne sposobnosti
  • Psihosocijalna domena

Nažalost, četvrto područje je u nogometu godinama bilo najmanje istraženo i pridobivalo najmanju pažnju. Međutim, u razvojnom nogometu veliki značaj pridajemo psihologiji sportaša, prvenstveno ukazujući na važnost motivacije kao važnog aspekta pred samu utakmicu, česti osjećaj anksioznosti kod mladih sportaša i gubitak kontrole emocija kod negativnog rezultata ili u ključnim trenutcima utakmice.

Kako objasniti sportašu da će ga fokus na angažman dovesti bliže cilju? Kako mu pomoći da se riješi osjećaja anksioznosti? Kako uvesti tehnike MT-a u svakodnevni rad sa sportašima? Ovo su samo neka od pitanja na koje sam dobio odgovor nakon MT edukacije, a prvi alat koji sam počeo primjenjivati bilo je timsko mjerenje angažmana.

Ono što mi je bilo važno na samom početku uvođenja novog alata u naš trening jest sportašima objasniti da angažman i izvedba nisu uvijek striktno povezani. Međutim, bilo mi je važno da nauče da će nas usmjeravanje pažnje na uloženi trud približiti glavnom cilju treninga, a to je napredak u izvedbi svake vježbe. Drugi korak je bio odrediti što točno želimo ocijeniti angažmanom, a to su naši kratkoročni ciljevi:

  • Poštivanje kodeksa ponašanja škole nogometa
  • Ulaganje velike količine truda u izvršavanje svih vježbi (segmenata) koje su zadane u jednom mikrociklusu
  • Ulaganje truda u pojedinim segmentima igre na utakmicama

Svaki igrač je dobio zadatak ocijeniti vlastiti trud ocjenom od 1 do 5 nakon svakog treninga i svake utakmice, a tri najbolja sportaša koji su po jasnom kriteriju zbroja bodova ostvarili najbolji angažman kroz mjesečni period nagrađeni su diplomom ˝sportaš mjeseca˝. Period koji smo prošli ulaganjem određene količine truda u svaku trenažnu jedinicu, odnosno svaki zadatak koji je postavljen kroz mikrociklus, doveo nas je do podizanja razine motivacije za sami trening i rušenje novih barijera koje nosi svaki novi izazov. Također, došlo je i do  svjesnog podizanja razine truda na idućem treningu, ali i na svakoj idućoj nogometnoj utakmici.

Bruno Lucić

Povezane objave