fbpx
0
Proizvodi : 0
Ukupno : 0.00 
Pogledaj košaricuNaplata
0
Proizvodi : 0
Ukupno : 0.00 
Pogledaj košaricuNaplata

Kako psihologija može pomoći u prevenciji ozljeda?

Iako na prvu mnogi ne vide povezanost između psihološke pripreme i ozljeda, mentalni trening vam itekako može pomoći u prevenciji. Međutim, da biste razumjeli kako mentalni trening može smanjiti mogućnost ozljede, prvo moramo objasniti mehanizam nastanka ozljeda.

Naime, s psihološkog gledišta, stres je najveći „krivac“ za nastanak ozljeda. Mnoga su istraživanja pokazala da su sportaši koji su imali više stresnih događaja u životu bili podložniji ozljedama i te su ozljede bile teže. Međutim, stvari su ipak malo kompliciranije. Na slici je prikazan model Andersena i Williamsa koji pokušava objasniti kako psihosocijalni faktori utječu na rizik od ozljeda. Naime, na to hoće li potencijalno stresna situacija dovesti do ozljede velik utjecaj imaju interpretacija te situacije (kognitivna procjena) te promjene u fiziologiji i/ili pažnji na što utječu osobine ličnosti, povijest stresnih događaja i sposobnosti suočavanja sa stresom.

Kako bismo detaljnije pojasnili model, uzmimo za primjer sportaša koji ima visoku prednatjecateljsku anksioznost (osobina ličnosti), nedavno je imao smrtni slučaj u obitelji (povijest stresora) i igra u novoj ekipi u novom gradu gdje je daleko od svoje obitelji i prijatelja (niska socijalna podrška). Tijekom jedne važne utakmice (potencijalno stresni događaj) neprestano razmišlja o važnosti te utakmice i osjeća pritisak (kognitivna procjena) zbog čega dolazi do sužavanja perifernog vida, ometajućih misli i velike mišićne napetosti (promjene u fiziologiji i pažnji). Zbog svih navedenih rizičnih faktora, sportaš radi „glupu grešku“, kasno reagira, sudara se s protivničkim igračem i dolazi do ozljede.

Dakle, s obzirom na navedeni model, prevencija ozljeda se u psihološkom smislu najprije odnosi na razvoj vještina za nošenje sa stresom, stoga su neke od psihologijskih metoda prevencije: korištenje pozitivnog unutarnjeg samogovora, vježbe opuštanja i biofeedback trening, mindfulness trening, mentalna simulacija, postavljanje ciljeva te izrada plana natjecanja. Iako postoje mnoge metode i različiti pristupi, brojna su istraživanja pokazala da su psihologijske metode prevencija ozljeda uspješne. Kombinacijom psihologijskih prevencijskih programa s prevencijskim vježbama u najvećoj mjeri smanjujemo rizik od ozljeda, a ukoliko niste sigurni kako neke od metoda Mentalnog Treninga uključiti u svoju svakodnevicu, slobodno nam se javite.

Povezane objave