fbpx
0
Proizvodi : 0
Ukupno : 0.00 
Pogledaj košaricuNaplata
0
Proizvodi : 0
Ukupno : 0.00 
Pogledaj košaricuNaplata

Perfekcionizam kao neprijatelj u sportu

Kad čujemo da netko kaže “On je takav perfekcionist” ili “Ona mora sve raditi savršeno” to može biti rečeno s dozom divljenja ili pak s dozom ogorčenosti. S jedne strane, divimo se ljudima i sportašima koji teže visokim standardima, a s druge strane frustrirani smo ljudima i sportašima koji posvećuju previše pažnje detaljima bez da to značajno utječe na finalni produkt.

No, vratimo se korak unatrag. Što je zapravo perfekcionizam?

Perfekcionizam uključuje kontinuiranu težnju dostizanju visokih standarda i upravo je toprednost perfekcionizma u sportu. Teško je biti vrhunski sportaš ako nema zdravih perfekcionističkih tendencija. Ta težnja za napretkom potiče sportaše da ulažu još više truda i ne odustaju od svojih ciljeva.

Međutim, ako sportaš inzistira na savršenstvu izvedbe, pokreta, treninga ili natjecanja, fokusira se na rezultat,a ne na proces i to ima negativne posljedice za njega poput konstantnog samokritiziranja, natjecateljske anksioznosti, frustracije i pada samopouzdanja, onda govorimo o negativnom perfekcionizmu. On je jedan od velikih neprijatelja sporta i razlog brojnih odustajanja od sporta i neostvarivanja vlastitih potencijala jer sportaš bude kronično nezadovoljan sobom.

U sportu često imamo prilike vidjeti osobe koje ulažu jako puno truda u trenažni proces, ali su konstantno nezadovoljne i frustrirane, jako se ljute na sebe zbog pogreške, a izvedba im je kronično ispod vlastitih mogućnosti. Takvi perfekcionisti često kod sebe izazivaju stres, brinu, kritiziraju se, budu nezadovoljni sobom i ruše si samopouzdanje zbog nepostizanja očekivanog savršenstva. Očito je da se kod njih radi o negativnom perfekcionizmu, ali odlična je vijest da se pozitivni perfekcionizam može razvijati i trenirati.

Dakle, kako krenuti u borbu s pravim neprijateljem?

Najprije trebate obratiti pažnju na ispravno postavljanje ciljeva za trening i natjecanje. Ciljevi prije svega moraju biti realni i usmjereni na stvari koje možete kontrolirati, odnosno, vaš trud. Dakle, fokus treba biti na stvari koje su unutar vaše kontrole jer jedino takve stvari možemo promijeniti i na njih utjecati. Primjer je i uspješno upravljanje vlastitim intenzitetom koje omogućava da budete u optimalnoj zoni i prebacuje fokus na vas same.

Također, trebate razumjeti kako nastaju nervoza i trema na natjecanju. Uspješno suočavanje s tim neugodnim osjećajima zasigurno dovodi do većeg zadovoljstva i uživanja u sportu, a ono što vam u svakom trenutku može pomoći je i korištenje pozitivnog unutarnjeg samogovora.

Ukoliko ste se prepoznali u nekim navedenim karakteristikama negativnog perfekcionizma ili niste sigurni kako trenirati pozitivni perfekcionizam slobodno nam je javite na info@mentalnitrening.hr i dogovorite pola sata besplatnog informativnog sastanka te započnite svoju borbu s velikim neprijateljem.

Povezane objave