fbpx
0
Proizvodi : 0
Ukupno : 0.00 
Pogledaj košaricuNaplata
0
Proizvodi : 0
Ukupno : 0.00 
Pogledaj košaricuNaplata

Nisam vrijedan medalje…?

Nemali broj sportaša i sportašica smatra da nisu vrijedni onoga što postižu. Određenom (ne tako malo malom) broju sportaša se u trenutku natjecanja i borbe za medalju javlja negativno uvjerenje „Nisam vrijedan/a takvog rezultata/medalje“.  Osobe koje imaju ovo negativno uvjerenje stvarno i iskreno misle da ne zaslužuju i da nisu vrijedni rezultata koji mogu postići ili rezultata koji su već postigli. Ovakav način razmišljanja i uvjerenja se zove „sindrom prevaranta“ (eng.  imposter syndrome), gdje osoba smatra da joj ne pripada rezultat niti rang natjecanja u kojem jest te se smatra prevarantom za stvari koje je ostvario i postigao. Ovo uvjerenje, kojeg često sportaši nisu svjesni, je prisutno unatoč  „objektivnim dokazima“ koji potvrđuju da je osoba uspješna, vrijedna rezultata i ranga natjecanja.

Jedan od problema koji se javlja kada smatrate da ne vrijedite za medalju je da se i na natjecanju ponašate u skladu s tim nesvjesnim iracionalnim uvjerenjem. U meču to onda može izgledati tako da: niste odlučni u napadu i u onom što naumili napraviti, površno se držite dogovorene taktike, ne riskirate ili riskirate previše, protivnikove uspješne akcije smatrate potvrdom svojeg uvjerenja da ne vrijedite za medalju i ima vam logičnog smisla da gubite, pred kraj meča ako rezultat ne ide u vašu korist, ne borite se do kraja već se povlačite i tako isto potvrđujete svoje uvjerenje da niste vrijedni medalje.

Karakteristike:

  • podcjenjujete svoja postignuća npr. „Pa nije to bilo tako teško postići“
  • osjećate da vam ne pripada i da niste zaslužni za ono što ste postigli ili da ste to postigli na „prevaru“ npr. dobar ždrijeb
  • svoja postignuća pripisujete sreći, a ne svojim ulaganjima
  • osjećate se neugodno kada vas drugi hvale zbog vaših postignuća
  • ulažete veliki trud u treninge kako drugi ne bi pomislili da niste sposobni i kompetentni
  • kada vas drugi hvale, mislite da to rade kako biste se vi bolje osjećali, a ne zbog toga što su stvarno ponosni na vaš ostvareni rezultat

Popriličan broj sportaša, ali i osoba van sporta, ima neka obilježja sindroma prevaranta. Ako prepoznate sebe ili neke vaše poznanike u ovim karakteristikama važno je znati da niste sami u tome i da se na tom sindromu tj. skupu karakteristika može raditi i pobijediti ga. Slobodno se prijavite na naš info@mentalnitrening.hr ako vas zanima više.

Povezane objave