fbpx
0
Proizvodi : 0
Ukupno : 0.00 
Pogledaj košaricuNaplata
0
Proizvodi : 0
Ukupno : 0.00 
Pogledaj košaricuNaplata

Komponente odnosa trener-sportaš

Često se u sportskim krugovima raspravlja o tome što izdvaja vrhunske trenere, tj. razlikuje one čiji sportaši sustavno ostvaruju vrhunske rezultate od onih koji to ne uspijevaju. Svima je više ili manje jasno da su tehničko-taktička znanja vrlo važan, no ne i jedini faktor koji čini tu razliku.

Vrlo je malo trenera koji posjeduju specifična znanja o tome kako voditi sportaša od njegovih trenutnih mogućnosti do ostvarivanja punog potencijala, a ona se primarno tiču znanja o razvijanju kvalitetnog odnosa sa sportašem. Nedovoljna upućenost trenera u važnost razvijanja kvalitetnog odnosa i u to kako razviti takav odnos sa sportašem, jedan je od razloga što zapravo vrlo mali broj trenera uspijeva pomoći sportašu da ostvari svoj puni potencijal. Kvalitetan odnos trener-sportaš temelji se na međusobnom poštovanju, vjerovanju, povjerenju i predanosti prema zajedničkom cilju. Potvrde iz prakse o tome koliko je važan odnos trener-sportaš često se mogu čuti i u izjavama sportaša koji nakon ostvarivanja nekog vrhunskog rezultata, primjerice na Svjetskim prvenstvima ili Olimpijskih igrama, često kao važan faktor svog uspjeha ističu upravo kvalitetu odnosa koju su vremenom razvili sa svojim trenerima.

U kvalitetnom odnosu trener i sportaš ulažu vrijeme, trud i energiju kako bi ostvarili ciljeve i prioritete oko kojih su se složili. Suprotno, u odnosu trener-sportaš koji nije kvalitetan može nedostajati predanosti i želje da se ulaže u postavljene ciljeve. Također, trener i sportaš mogu biti nespremni raditi zajedno na razvijanju kondicijskih, tehničkih i taktičkih aspekata izvedbe ili se nositi s problemima (npr. ozljedama) te posljedično mogu ostvarivati lošije rezultate. Kada je kvaliteta odnosa loša, proces treniranja pati jer u odnosu nema »aktivnih sastojaka« koji omogućuju da trener i sportaš budu predani, da im je stalo i da surađuju jedan s drugim.

Odnos trener-sportaš karakteriziraju 3 glavna obilježja, a to su bliskost, predanost i komplentarnost.

Bliskost odražava afektivnu vezu razvijenu između trenera i sportaša koja se očituje u međusobnom povjerenju i poštovanju, emocionalnoj brizi i podršci, kao i međusobnom sviđanju i razumijevanju. Afektivna bliskost smatra se „kamenom temeljcem“ sportskog odnosa. Ako npr. sportaš nema povjerenja u trenerove treninge ili ako trener nema povjerenja u sportaša da daje maksimum na treningu takva narušena kvaliteta odnosa će se odraziti na izvedbu na treningu, a kasnije vjerojatno i na rezultat.

Predanost odražava namjeru sportaša i trenera da u budućnosti zadrže povezanost koja je bliska i dugotrajna. Ova dugoročna orijentiranost na odnos smatra se važnom jer je potrebno vrijeme da sportaš napreduje, usvaja nove vještine i ostvari uspjeh. Ako sportaš ili trener sumnjaju da je drugi član ovdje »samo privremeno« teško je da će i kvaliteta njihovog odnosa i spremnost na ulaganja u odnos biti velika. Ovo je posebno važno u individualnim sportovima.

Komplementarnost se odnosi na ponašanja koja treneri i sportaši trebaju pokazati na treningu i natjecanju, npr. trener daje instrukcije, a sportaš ih izvršava (nikako obrnuto). Također postoje ponašanja koja trebaju izvršavati i trener i sportaš npr. dolasci na vrijeme na trening ili kontroliranje svojih emocionalnih reakcija na natjecanju, a važno je za kvalitetu odnosa da ih oboje pridržavaju. Ako trener zahtijeva određena ponašanja od sportaša kojih se on sam ne pridržava, to kod sportaša može stvoriti nezadovoljstvo, a time mu može pasti i angažman na treningu.

Kvalitetan odnos između trenera i sportaša je ključan za ostvarivanje sportaševog punog potencijala. Kakve su prednosti i kakvu razliku činite kada znate kako stvoriti odnos sa sportašem zaključite sami iz anegdote Sneijdera i trenera Jose Mourinha.

Sneijder je još 2010 dao izjavu: „Mourinho mi je jednom rekao: Sneijder izgledaš umorno. Uzmi par dana slobodno i odi negdje gdje ima sunca sa svojom ženom i djecom. Svi drugi treneri u moj karijeri su samo pričali o treningu. Poslao me na Ibizu tri dana. Kad sam se vratio, bio sam spreman ubiti i umrijeti za njega.“

Ako želite saznati više o uspostavi odnosa sa sportašem prijavite se na naš MT seminar Odnos – faktor koji čini razliku.

Povezane objave