fbpx
0
Proizvodi : 0
Ukupno : 0.00 
Pogledaj košaricuNaplata
0
Proizvodi : 0
Ukupno : 0.00 
Pogledaj košaricuNaplata

Kako definirati timsku misiju?

Kako definirati timsku misiju?

Timska misija određuje glavne prioritete u (polu)sezoni, poboljšava efikasnost tima te pruža norme i/ili standarde na osnovu kojih se sportaši trebaju ponašati kako bi ostvarili željene grupne ciljeve. Također, ona osigurava da svi članovi tima ulažu i rade za dobrobit tog tima.

Kako bi timska misija bila uspješna ključno je da ju sportaši sami definiraju! Jedino ako sportaši sudjeluju u izradi timske misije imat će dovoljno jak osjećaj odgovornosti koji je potreban za svakodnevna ulaganja i odricanja. Takva su ulaganja nužna na treningu, ali i van njega, kako bi se ciljevi ostvarili. Trener (glavni ili mentalni) je u tom procesu samo „pomoćnik“ koji vodi grupu i pomaže joj da dođe do timske misije.

Iako se timska misija definira prvenstveno za grupne sportove, poželjno ju je definirati i u individualnim sportovima. Naime, i u tim je sportovima najčešće riječ o više sportaša koji se spremaju za isto natjecanje te imaju slične ili iste ciljeve (npr. Oboriti osobni rekord na državnom natjecanju.)

Kako biste lakše definirali timsku misiju mogu vam pomoći sljedeća 3 pitanja.

  1. Tko smo mi?

Ovim pitanjem sportaše ćete potaknuti na definiranje timskog identiteta i pomoći im da osvijeste po čemu je njihov tim jedinstven i različit od ostalih konkurentskih timova. Važno je definirati koje su to vrijednosti i jake strane ovog tima koje žele svakodnevno živjeti (npr. trud, zajedništvo, borbenost, ustrajnost…).

  1. Što želimo postići?

Ovim pitanjem pomažete sportašima definirati koji timski cilj žele postići u ovoj sezoni. Važno je da se oko zajedničkog cilja svi članovi tima usuglase, jer nekome može cilj biti doći do vrha tablice, dok nekom može biti cilj zadržati se u sredini tablice. Ponovo je ovdje uloga trenera pomoći sportašima i voditi ih u procesu određivanja cilja.

  1. Kako ćemo to ostvariti?

Ovim pitanjem ćete potaknuti sportaše da sami definiraju kako se svakodnevno (na treninzima i van njih) trebaju ponašati. Potaknite sportaše da sami govore koja su to ulaganja potrebna kako bi ostvarili svoj timski cilj. Ovo pitanje je vrlo korisno i vama kao treneru jer je moguće da ćete se iznenaditi koliko su sportaši (ne)svjesni potrebnih ulaganja.

Definiranu timsku misiju sportaši mogu potpisati, a trener ju može umnožiti i istaknuti na više vidljivih mjesta kako bi se lakše podsjetili na nju tijekom sezone. Predlažemo da posvetite dovoljno vremena stvaranju timske misije jer ona predstavlja putokaz gdje idemo i kako ćemo do tamo doći. Također, timovi koji imaju definiranu timsku misiju pokazuju veću motiviranost i spremnost na ulaganja na treningu, kao i veće zajedništvo među grupom, a vjerujemo da je to nešto čemu svaki trener teži.

Povezane objave