fbpx
0
Proizvodi : 0
Ukupno : 0.00 
Pogledaj košaricuNaplata
0
Proizvodi : 0
Ukupno : 0.00 
Pogledaj košaricuNaplata

Što je neurofeedback i čemu služi?

Što je neurofeedback i čemu služi?

Neurofeedback je u današnje vrijeme sve više prisutan u raznim područjima i sve se više priča o dobrobitima ove metode. U jednom od zadnjih članaka pisali smo nešto više o biofeedback-u, a u ovom članku možete saznati još nešto više o neurofeedback-u i njegovoj primjenjivosti.

Što je neurofeedback?

Neurofeedback je neinvazivna metoda, vrsta biofeedback-a, kojom se postupno utječe na poboljšanje funkcije mozga. To je metoda praćenja električnih valova mozga (alfa, beta, delta i theta) i učenja njihove samoregulacije, a sve to putem pristupačnog računalnog sučelja. Moždani valovi odraz su specifičnih mentalnih stanja, a neki obrasci moždanih valova mogu biti manje ili više poželjni za određene aktivnosti. Pojednostavljeno, alfa valove obično povezujemo s opuštenim, relaksiranim stanjem; beta valovi se javljaju u trenucima učenja, koncentracije, povećane moždane aktivnosti; theta valovi su sporiji, pretežito „sanjareći“ valovi dok se delta valovi javljaju u vrijeme kada osoba spava.

Kako izgleda neurofeedback trening?

Neurofeedback trening traje od 30-45 minuta. Elektrode na neurofeedback uređaju detektiraju moždane valove koji se u realnom vremenu očitavaju i obrađuju na računalu. Elektrode isključivo služe za detekciju moždanih valova i ne mogu nanijeti ozljedu niti se njima dovodi električna energija u mozak. Za vrijeme neurofeedback treninga računalo obrađuje moždane valove i ostale informacije koje su dio ovog procesa kako bi se osobi pružila povratna informacija (feedback) o funkciji njegovog vlastitog mozga. Povratna informacija se predstavlja na više načina, a najčešće putem promjene u zvuku i slici na video zapisu, odnosno simulaciji koja nalikuje igrici. Kontinuiranim treningom počinju se proizvoditi željeni moždani valovi, a potiskuju neželjeni. Neurofeedback-om učite pospješivati moždanu aktivnost na isti način kao što učite i svaku drugu vještinu – preko povratne informacije (feedbacka) i ponavljanja. Postupak je vrlo jednostavan, zadatak  klijenta je da bude  opušten i da uživa gledajući u ekran, a mozak za to vrijeme odrađuje trening!

Koja je primjena neurofeedback-a?

Znastvena istraživanja vezana uz učinke neurofeedback-a započela su negdje sredinom 90-ih godina prošlog stoljeća. Pokazalo se da korištenje neurofeedback metode utječe na poboljšanje kognitivnih sposobnosti (npr. pažnja, rješavanje problema), emocionalne kontrole (smanjenje anksioznosti) i psihofizičkog funkcioniranja (pobuđenost organizma).

Do sada su pozitivni učinci korištenja neurofeedback-a zabilježeni u brojnim tretmanima, primjerice poremećaja iz autističnog spektra, ADHD-a, odnosno poremećaja pažnje i koncentracije, kod poteškoća u učenju, epilepsije, poremećaja u ponašanju, poremećaja spavanja, anksioznosti, depresije, kroničnog umora, kronične boli, migrena, ozljeda glave, moždanog udara, ovisnosti o lijekovima i drogama, stresa, postizanja zone u sportu i drugih.

U našem radu sa sportašima koristimo neurofeedback metodu kako bismo im pomogli da nauče kako što prije doći u „zonu“, poboljšaju svoj fokus i pažnju, kontroliraju pobuđenost organizma te smanje anksioznost (tremu). Iako različiti pristupi različito objašnjavaju Zonu i njezine karakteristike, većina pristupa se slaže da su dva najvažnija obilježja Zone fokus i smirenost. Glavna ideja rada sa neurofeedbackom je da primjenom tehnika Mentalnog Treninga potičemo aktivaciju željenih moždanih valova. Preciznije, potičemo aktivaciju moždanih valova koji su visoko izraženi kada je sportaš fokusiran i smiren. Kad su obje mjere visoko izražene, sportaš je uspješno svjesno ušao u Zonu te je to odmah vidljivo na zaslonu računala.

Nakon što sportaš u našim uredima i sa spravom na glavi nauči kako svjesno ući u Zonu, primjenjuje stečena znanja i tehnike na treningu, a zatim i na natjecanju.

Primjena neurofeedback metode također se pokazala kao vrlo korisna i kod svih onih koji žele raditi na sebi i razvijati se u područjima koja se često mogu povezati sa sportom, a zapravo su dio naše svakodnevice (fokus, kontrola emocija, kontrola pobuđenosti organizma ili postizanje „zone“).

Kao što se može vidjeti, dobrobiti korištenja ove metode su višestruke i mogu se koristiti u raznim područjima. Ako Vas zanima nešto više o neurofeedback treninzima te kako se provode slobodno nam se javite i dođite se sami uvjeriti u njihovu učinkovitost!

Povezane objave