fbpx
0
Proizvodi : 0
Ukupno : 0.00  (0.00 kn)
Pogledaj košaricuNaplata
0
Proizvodi : 0
Ukupno : 0.00  (0.00 kn)
Pogledaj košaricuNaplata

Što su vrijednosti i zašto je dobro živjeti u skladu s njima

Što su vrijednosti i zašto je dobro živjeti u skladu s njima

Jeste li ikada u životu imali period u kojem ste se osjećali loše, ali niste točno znali zašto? Nije bilo nikakvog konkretnog razloga zbog kojeg biste mogli reći da se tako osjećate, ali ste se svejedno kroz dulji period osjećali bezvoljno i nesretno? Najvjerojatnije je da tada niste živjeli u skladu sa svojim vrijednostima.

O vrijednostima se mnogo piše i priča, ali malo toga zna. Sigurno ste nekada čuli za „temeljne obiteljske vrijednosti“, „sportske vrijednosti“, „vrijednosti kompanije“ ili o „nestajanju tradicijskih društvenih vrijednosti“. No što su uistinu vrijednosti?

Danas postoji nekoliko različitih pristupa u proučavanju vrijednosti, no bez obzira na pristup, one se mogu definirati kao unutarnji temeljni ciljevi koje pojedinac želi ostvariti, odnosno temeljne potrebe koje se svakodnevno trudimo zadovoljavati. Tako vrijednosti mogu biti moć, nezavisnost, sigurnost, tradicija ili sloboda. Na primjer, osoba čija je vrijednost nezavisnost, uglavnom voli sve napraviti sama, rijetko kada traži pomoć i ponosi se time da sama u nečemu uspije. Neka druga osoba, čija je vrijednost moć, trudi se dominirati u svakodnevnim situacijama, iskazuje svoju moć nad drugima i vjerojatno je na nekoj visokoj poziciji (ili barem tome teži).

Dakle, vrijednosti imaju motivacijsku ulogu i usmjeravaju naše ponašanje. Možemo reći da su one temelj ljudske motivacije i svakodnevno usmjeravaju naše ponašanje, čak i ako ih nismo svjesni. Ukoliko su naši ciljevi u skladu s vrijednostima, odustajanjem od takvih temeljnih ciljeva zapravo odustajemo od dijela sebe. Drugim riječima, puno teže odustajemo od njih.

Također, vrijednosti su standardi na temelju koji vrednujemo sebe i svoju okolinu. Prosuđujemo stvari i događaje iz svog vrijednosnog sustava i može biti jako teško shvatiti drugu osobu čiji vrijednosti sustav nije u skladu s vašim. Primjerice, netko kome je sigurnost jedna od vrijednosti, teško može shvatiti zašto bi neka druga osoba ostavila siguran posao s dobrom plaćom i otišla raditi nešto drugo, nesigurnije, ali toj osobi zanimljivije.

Međutim, vrlo često nismo svjesni svojih vrijednosti. Vrijednosti čine nesvjesni dio naše ličnosti, a imaju iznimno velik utjecaj na naše ponašanje. Stoga, definirati vlastiti vrijednosni sustav znači definirati i upoznati sebe. Ako znamo svoje vrijednosti i živimo u skladu s njima, živjet ćemo smisleniji i ispunjeniji život. Znat ćemo vrlo jasno čemu (ne) težimo u životu i kako procjenjujemo druge ljude i događaje. Stoga je potrebno raditi na njihovom osvještavanju kako bismo znali što nas motivira i zašto se ponašamo na određeni način.

Kada osvijestite svoje vrijednosti, pratite svakodnevno koliko živite u skladu s njima i kako se zbog toga osjećate. Možda ćete primijetiti da neke vrijednosti sustavno zanemarujete ili pak da sustavno živite u skladu samo s jednom od njih. U tom slučaju, zapišite si vrijednosti na vidljivo mjesto i podsjetite se na njih više puta tijekom dana kako biste u konkretnoj situaciji znali što napraviti. Pokušajte svaki dan živjeti u skladu sa svim svojim vrijednostima i primijetite kako postajete sretniji i ispunjeniji!

„ Values are like fingerprints. Nobody’s are the same, but you leave ’em all over everything you do.“ – Elvis Presley

Povezane objave