fbpx
0
Proizvodi : 0
Ukupno : 0.00 
Pogledaj košaricuNaplata
0
Proizvodi : 0
Ukupno : 0.00 
Pogledaj košaricuNaplata

Što sve mogu biti vlastiti ciljevi za trening?

Što sve mogu biti vlastiti ciljevi za trening?

Svima je jasno da kompetencije rastu s brojem ponavljanja, odnosno treningom. Drugim riječima, što više trenirate, to ste bolji. Međutim, često ne možete imati veći broj treninga u tjednu iz različitih objektivnih razloga (škola, obaveze), ali ono što možete napraviti je povećati samu kvalitetu treninga. Sustavnim postavljanjem ciljeva za trening (što ovim treningom želim dodatno usavršavati?“) podižete kvalitetu treninga što vas vodi do bržeg sportskog napretka.

Ako se na trenutak osvrnete na kvalitetu treninga na svom dosadašnjem sportskom putu, vrlo vjerojatno ćete primijetiti da su se vaš pristup treningu i kvaliteta treninga mijenjali skokovito i rasli sa svakim prelaskom u novu dobnu kategoriju. No kako rast nikada ne mora prestati, u nastavku vam objašnjavamo različite vrste ciljeva koje vam mogu pomoći da napravite novi iskorak u karijeri i dovedete kvalitetu treninga na još viši nivo.

Tehnika

Svaki sportaš mora i treba raditi na unaprijeđenju tehnike u svom sportu. Napredak u tehničkom izvođenju pokreta dominatnih u vašem sportu povećava njegovu efikasnost, a to znači da ćete s unaprijeđenjem tehnike trošiti manje energije/snage za njegovo izvođenje, a pokret će biti brži i precizniji.

Kako biste lakše došli do ciljeva za trening, može vam pomoći pitanje: Što je to specifično u mom pokretu što želim/trebam unaprijediti i usavršiti?

Pristup treningu

Većina sportaša treningu pristupa relaksirano i opušteno što je u redu do neke razine, ali se sportašima prečesto događa da treniraju u zoni ugode s nešto nižom razinom pobuđenosti u odnosu na natjecanje. Složit ćemo se da je situacija natjecanja poprilično različita od treninga. Ideja je da treniramo onako kako se želimo natjecati, tako da nam naša pobuđenost ili aktivacija živčanog sustava bude onakva kakva će nas čekati na natjecanju. Razlika u mentalnom pristupu i općem mentalnom stanju između treninga i natjecanja je često razlog lošije izvedbe na natjecanju stoga trenirajte s onom razinom intenziteta ili pobuđenosti s kojom se želite i natjecati!

Pitanje koje vam pritom može pomoći glasi: Kolika je moja pobuđenost živčanog sustava na natjecanju kada mi je izvedba najbolja? (0-100%) To je razina koju trebam imati na treningu.

Specifična kondicija vezana za sport

Ovdje ne govorimo o dodatnom kondicijskom treningu, već usmjeravanju našeg fokusa i dodatne energije na određene kondicijske aspekte unutar postojećih treninga. Ako analizom naših natjecanja dođemo do zaključka da možemo biti bolji u duel igri, onda ćemo na treningu aktivno tražiti i „forsirati“ duel igru kako bi u tome napredovali i bili snažniji. Ako nam je lošija startna brzina (eksplozivna snaga tipa ubrzanja), onda ćemo maksimalno posvećeno na treningu raditi te vježbe, čak i napraviti nekoliko dodatnih ponavljanja. Ako smo na kraju meča/utakmice pred kraj ostajali bez zraka, onda ćemo odbaciti neke loše životne navike, primjerice: prestati pušiti, i na treningu se u kritično teškim vježbama truditi još više kako bi unaprijedili izdržljivost.

Pitanje koje si trebate postaviti je: Zbog kojih specifičnih kondicijskih aspekata moja igra/izvedba nije bila optimalna?

Taktika

Često čujemo sportaše koji kažu da im se ponavljaju stalno iste/slične taktičke pogreške na natjecanju. Npr. u kojim situacijama se loše postavljam i/ili pozicioniram, ide li mi bolje faza napada ili bolje faza obrane, što trebam raditi drugačije? Spominje li mi trener više puta istu stvar,a ja to stalno zaboravljam i nikako da ispravim? Unaprjeđivanje u taktičkom smislu je vrlo zahtjevno zato što zahtijeva jasan plan djelovanja (što često nemamo, nego samo znamo da nešto radimo krivo), fokus usmjeren upravo na to i disciplinu da to promijenimo.

Pitajte se: Ima li nešto taktičke prirode što mi trener govori (ili je govorio) da radim, a ja često  zaboravljam?

Postavljanjem ciljeva za svaki trening podižete kvalitetu treninga. To od vas zahtijeva veću disciplinu i posvećenost vašem sportu, ali je zato rezultat brži sportski napredak. Ako ste zapeli negdje u vašoj sportskoj karijeri moguće je da kvalitetu treninga zapravo niste dignuli na veći nivo, već ste nastavili odrađivati plan treninga koje trener zadaje (čak i ako je to s vašom velikom količinom truda). Međutim, to nije dovoljno ako sanjate velike snove!

Ako vas zanima kako lakše ostvariti “sportske snove”? Ugovorite besplatni info sastanak!

Povezane objave