fbpx
0
Proizvodi : 0
Ukupno : 0.00 
Pogledaj košaricuNaplata
0
Proizvodi : 0
Ukupno : 0.00 
Pogledaj košaricuNaplata

Čemu služe biofeedback treninzi?

Čemu služe biofeedback treninzi?

Možda ste do sada već čuli nešto o biofeedbacku i njegovoj primjeni. U ovom članku reći ćemo vam nešto više o samom biofeedbacku, za što se sve može koristiti i kakvi su rezultati istraživanja vezani uz njegovu primjenu.

Biofeedback je metoda koja omogućava pojedincu naučiti kako promijeniti fiziološku aktivnost u svrhu poboljšanja zdravlja i određenih funkcija. Primijenjujući precizne mjerne instrumente možemo odrediti fiziološku funkciju organizma kao što su rad srca, disanje, mišićna aktivnost, otpor kože i temperatura kože; koristeći kompjutorsku tehnologiju koja omogućava davanje istovremene povratne informacije o navedenoj funkciji. Pomoću povratne informacije klijente učimo kako u početku opažati, a zatim i kontrolirati te mijenjati određenu fiziološku funkciju/reakciju. Takozvani treninzi na biofeedbacku traju od 30 do 60 minuta, a učestalost tih treninga ovisi o potrebama i mogućnostima klijenta.

Biofeedback se danas koristi u razne svrhe kao npr. pri liječenju posttraumatskog stresnog događaja (PTSP), kod liječenja općeg ili generaliziranog anksioznog poremećaja, depresivnog poremećaja, te ADHD-a. Osim što se koristi u liječenju razno raznih zdravstvenih problema, biofeedback se koristi u raznim područjima psihologije pa tako sve češće i u psihologiji sporta.  Najčešće se koristi za: redukciju stresa i anksioznosti, smanjenje glavobolje, smanjenje fizičke napetosti, regulaciju visokog krvnog tlaka, dostizanje vrhunske izvedbe.

Tako su do danas provedena brojna istraživanja vezana uz dobrobiti korištenja biofeedbacka u raznim područjima. Ovdje ćemo spomenuti samo neka od njih.

U jednom od istraživanja proučavao se utjecaj biofeedback na psihofiziološku dobrobit menadžera. Nakon 5 tjedana menadžeri koji su „trenirali“ po 45 minuta tjedno na biofeedback uređajima imali su manje izraženu anksioznost i kao crtu ličnosti, ali i stanje; više energije, manje izražen umor, bolje funkcioniranje u društvu, općenito bolju percepciju zdravstvenog stanja, te manje uplitanje emocija u posao.

Što se tiče sporta, istraživao se utjecaj treninga na biofeedback uređaju na razne probleme s kojima se sportaši susreću i to kroz više različitih sportova. Pa se tako u jednom istraživanju provedenom na rukometašima pokazalo da su primjenom biofeedback treninga rukometaši uspjeli utjecati na svoju razinu anksioznosti, kako prije same utakmice tako i općenito u životu.

Uz to, primjena biofeedback treninga pokazala se korisna i kod populacije studenata na način da su studenti izvještavali o manje izraženoj anksioznosti prije ispita, a studenti koji su se bavili određenim sportom uz to su imali manje izraženu anksioznost prije samog natjecanja, ali i veće samopouzdanje.

Ovo su samo neka od istraživanja koja pokazuju određene pozitivne učinke primjene biofeedback uređaja u raznim područjima života. Ovo je područje koje se još dodatno treba istražiti u budućnosti kako bi se vidjelo koje su još dobrobiti primjene biofeedbacka u različitim područjima.

Ukoliko ste zainteresirani za biofeedback treninge, htjeli bi nešto više saznati o tome i vidjeti na koji način bi Vama to moglo pomoći slobodno nam se javite i dođite na 1 besplatni biofeedback trening.

Povezane objave