fbpx
0
Proizvodi : 0
Ukupno : 0.00 
Pogledaj košaricuNaplata
0
Proizvodi : 0
Ukupno : 0.00 
Pogledaj košaricuNaplata

Roditeljski sastanci – da ili ne?

Roditeljski sastanci

Zamislite primjer mladog trenera Josipa koji prvi put počinje trenirati ekipu mladih nogometaša. Josip polako ostvaruje sve bolji odnos sa dječacima, no kako sezona odmiče, počinje se javljati sve više problema. Neki roditelji na utakmicama redovito govore svojoj djeci što da rade, viču na njih nakon utakmice ako su bili loši, dolaze na treninge i miješaju se u Josipov posao, prigovaraju mu da njihovo dijete treba više igrati i da sporo napreduje… Par utakmica prije kraja sezone u klubu vlada neprijateljska atmosfera, Josip je frustriran, roditelji su nezadovoljni, a i djeca polako odustaju od sporta.

Zamislite drugi primjer mladog trenera Hrvoja koji isto tako prvi put počinje trenirati ekipu mladih nogometaša. Prije početka sezone odlučio je održati roditeljski sastanak s roditeljima svojih nogometaša. Na tom sastanku im je predstavio svoju viziju sporta i način rada, ciljeve za sezonu i pravila ponašanja te odgovorio na sva njihova pitanja. Hrvoje je jednako kao i Josip brzo ostvario dobar odnos sa svojom ekipom, ali i s roditeljima. Iako su neki roditelji pokušali svojoj djeci tijekom utakmica reći što da rade, Hrvoje ih je nakon utakmice podsjetio na pravila ponašanja koja su dogovorili na početku i zamolio da to više ne rade. Vrlo brzo su i roditelji jedni druge počeli podsjećati da budu podrška svojoj djeci i da samo glasno navijaju. Na kraju sezone svi su bili sretni – djeca su uživala u sportu, Hrvoje je bio sretan jer je ostvario većinu svojih ciljeva za sezonu, a i roditelji su bili sretni jer njihova djeca imaju odličnog trenera.

Ono što čini razliku između ova dva primjera je roditeljski sastanak prije početka sezone. Iako su primjeri izmišljeni, roditeljski sastanak doista može napraviti veliku razliku na kraju sezone.

Treneri, posebice mlađi, većinom zaziru od roditeljskih sastanaka jer doista nije lako stati pred skupinu roditelja i pričati o stvarima koje im se možda neće svidjeti ili se neće složiti s njima. Ali ako ostvarite dobar odnos s roditeljima, posao će vam biti puno lakši, a djeca sportaši će biti puno zadovoljniji. Vjerujemo da se isplati uložiti vrijeme i energiju u održavanje roditeljskog sastanka i zato vam nudimo neke smjernice kako ga što bolje održati.

  • Priprema – dobro se pripremite za sastanak, razmislite što bi sve roditelji trebali saznati na njemu i s kojim informacijama želite da roditelji odu, razmislite što vi želite saznati od njih, pokušajte predvidjeti moguća pitanja te im čak možete pripremiti pisane sažetke s najvažnijim informacijama.
  • Uvod – najprije se predstavite i recite nešto o svom sportskom i/ili trenerskom iskustvu, zahvalite se roditeljima na dolasku i možete pitati njih da se ukratko predstave. Ukoliko vam to nije prva zajednička sezona, na početku pružite pregled prošle sezone sa svim ostvarenim i neostvarenim ciljevima.
  • Trenerska filozofija – predstavite im svoju filozofiju sporta i način rada kao trenera, objasnite što očekujete na treninzima i utakmicama od djece, ali i od roditelja, timske vrijednosti koje su vam važne te pravila rada (kašnjenja, javljanja, princip odabira igrača za utakmice i vremena koje će igrati…).
  • Ciljevi i očekivanja – predstavite roditeljima svoja očekivanja i ciljeve za sezonu, ali pitajte i njih koja očekivanja imaju. Na taj način možete dobiti jasniju sliku što roditelji očekuju od vas te možete intervenirati ako se s nečim ne slažete ili smatrate da je to nerealno očekivati.
  • Praktične informacije – predstavite raspored i lokacije treninga i utakmica, najavite eventualna dalja putovanja, objasnite što i gdje treba kupiti od opreme i sve druge praktične informacije koje su roditeljima važne.
  • Pitanja – ostavite ovaj dio sastanka za sva eventualna pitanja roditelja na koja se potrudite odgovoriti iskreno i autentično. Ako nešto ne znate, recite da ne znate i da ćete provjeriti.

Iako nisu jednostavni, roditeljski sastanci se višestruko isplate. Osim na početku sezone, možete i održati i tijekom sezone te na kraju sezone. Međutim, ako na početku postavite jasna pravila rada i komunikacije, kasnije će biti lakše. Na ovaj način ulažete u trokut koji čine trener, roditelj i sportaš, a najvažniji je za uspješan razvoj i uživanje djeteta u sportu.

Ukoliko želite saznati više o tome kako uspješno komunicirati s roditeljima i biti još bolji trener, prijavite se na našu edukaciju za trenere.

Povezane objave