fbpx
0
Proizvodi : 0
Ukupno : 0.00 
Pogledaj košaricuNaplata
0
Proizvodi : 0
Ukupno : 0.00 
Pogledaj košaricuNaplata

Treneri i roditelji – saveznici ili rivali?

Treneri i roditelji

„Sportski trokut“ koji čine dijete u sportu, trener i roditelj, je sastavni dio sporta, posebice u mlađoj dobi. Trener je stručnjak, uči dijete novim vještinama i tehnikama te mu pomaže na sportskom putu. Roditelji su podrška, pomoć, uzor svojoj djeci i oni koji ih usmjeravaju.

I roditelji i treneri žele pružiti ono najbolje svojoj djeci i sportašima. I jedni i drugi se svaki dan trude naučiti djecu novim vještinama i pomoći im da postanu uspješni i sretni ljudi i/ili sportaši. No, što kada dođe do problema u tom trokutu, posebice između trenera i roditelja? Što kada roditelji daju dobronamjerne savjete, a treneru se to baš i ne sviđa? Što kada trener smatra da mu se roditelji upliću u posao i dijele savjete svom djetetu drugačije od onog što je on rekao? Što kada roditelji nisu baš zadovoljni trenerom?

Iako se i jedni i drugi trude i rade najbolje što znaju, može doći do problema u komunikaciji. Stoga je ključ otvorena komunikacija. Nađite mjesto i vrijeme potrebno za razgovor i otvoreno recite što vam smeta te pokušajte zajedno doći do rješenja. Dajte konstruktivne kritike, budite ih spremni čuti i razmislite kako biste mogli najbolje riješiti problem. Pri tome imajte na umu da su svi kutovi ovog trokuta nužni i da bi za dijete bilo najbolje naći kompromis.

Što kao trener možete napraviti?

 • Na početku sezone možete organizirati roditeljski sastanak na kojem ćete roditelje upoznati sa svojim načinom rada, ciljevima i očekivanjima te saznati njihova očekivanja od vas.
 • Postavite jasna pravila ponašanja u suradnji s roditeljima i zamolite ih da se pridržavaju zajedničkih pravila.
 • Pitajte roditelje za njihovo mišljenje i savjete, uključite ih u proces, ali postavite jasne granice. Suradnja je važna, ali trener je taj koji donosi konačnu odluku jer je on zadužen za trenažni proces i za njega odgovoran.
 • Podsjetite sebe, a onda i roditelje da je njihovo dijete još uvijek dijete, a ne profesionalni sportaš i da je primarni cilj bavljenja sportom u toj dobi zabava, tjelovježba i druženje s vršnjacima.
 • Objasnite roditeljima da poraz nije neuspjeh. Najvažniji je svakodnevni trud koji djeca ulažu, a svaki poraz je nova prilika za napredak. Pritom možete uvesti i mjerenje truda na treninzima kao jednu od mjera uspjeha.
 • Odredite vrijeme kad vam se roditelji mogu obratiti i odgovorite na sva njihova pitanja. Ako roditelji znaju kad vam se mogu obratiti, manja je vjerojatnost da će svoje nedoumice podijeliti s djecom i ostalim roditeljima ili u neprikladno vrijeme.
 • Pokušajte biti podrška i u teškim trenucima da se roditelji ne osjećaju kao da su sami kad je teško, a trener je prisutan samo kad sve ide po planu.

Što kao roditelj možete napraviti?

 • Pokušajte prihvatiti trenerov autoritet i poštovati njegovo mišljenje ako vaše dobronamjerne savjete vidi kao uplitanje u njegov posao. Objasnite mu da vam to nije namjera pa će vjerojatno i on imati blaži stav prema tome.
 • Ukoliko imate neke nedoumice, pokušajte to riješiti direktno s trenerom i prihvatiti njegov način rada čak iako se ne slažete sa svime. Ako trener nije uvijek spreman za razmjenu mišljenja, imajte na umu da komentari koje eventualno kažete pred djetetom dovode do rušenja trenerovog autoriteta što nije dobro ni za jednu stranu, a posebice ne za dijete.
 • Ako želite o nečemu pričati s trenerom, najavite mu to unaprijed i zatražite sastanak. Čekati da situacija eskalira nije dobro ni za koga.
 • Budite svjesni sposobnosti svog djeteta i pitajte trenera za stručno i objektivno mišljenje.
 • Podsjetite se da ste uzor svom djetetu i da će vaše dijete „prekopirati“ način na koji se odnosite prema treneru. Razmislite kako želite da se vaše dijete odnosi prema osobama koje predstavljaju autoritet.
 • Ako ste se sami bavili istim sportom kao i vaše dijete, ponudite pomoć treneru, ali naglasite da mu samo pomažete, a ne preuzimate njegovu ulogu. Dajte treneru do znanja da mu želite pomoći i da ste mu na raspolaganju, ali samo ako vas to zatraži.
 • Imajte na umu da trener može pogriješiti i prije nego što reagirate i prokomentirate njegovu odluku, dajte si vremena da promislite i razbistrite um. Mirne glave ćete moći bolje dati konstruktivnu kritiku koja neće biti shvaćena kao napad, a možda i shvatite da trenerova odluka nije toliko loša kako vam se u početku činilo.

Komunikacija ja dvosmjerna ulica. Budite iskreni, otvoreni i pokažite poštovanje jedni prema drugima. Dajte priliku svakome da kaže svoje mišljenje i doprinese razvoju djeteta. Vi ste članovi tima koje vaše dijete treba kako bi sazrijevalo u sportu što uspješnije, a samo podržavajući i skladni tim pun razumijevanja može uvelike olakšati sportski put djece.

Povezane objave