fbpx
0
Proizvodi : 0
Ukupno : 0.00 
Pogledaj košaricuNaplata
0
Proizvodi : 0
Ukupno : 0.00 
Pogledaj košaricuNaplata

Što kada sve krene po zlu?

Što kada sve krene po zlu?

Jeste li se ikada našli u nekoj nepredvidivoj situaciji? Naprimjer, prespavali ste alarm, prekasno ste se probudili i sada kasnite? Ili možda niste stigli do kraja odraditi zagrijavanje i pripremu za natjecanje? Ili ste imali natjecanje u nekom drugom gradu pa ste se izgubili na putu do dvorane? Koliko često vam se događaju ovakve situacije? Što tada napravite? Možda trčite po cijelom stanu tražeći svoje stvari, možda zbog nedovoljnog zagrijavanja i pripreme za natjecanje uđete u natjecanje „hladni“ i tek pred sam kraj krenete igrati jer ste se tek tada zagrijali, a možda cijelo vrijeme razmišljate kako ste gladni jer niste imali vremena doručkovati.

Natjecanja sama po sebi često znaju biti nepredvidiva i postoji jako puno stvari vezanih uz natjecanje koje ne možemo kontrolirati. Upravo takve situacije često utječu i na naše stanje pa onda u samo natjecanje ulazimo nervozni i s previsokim intenzitetom te nam treba vremena da se smirimo.

Pa što onda možete napraviti u takvoj situaciji? Prvo i osnovno, udahnite duboko i nemojte paničariti. Nakon što se malo smirite moći ćete razmisliti što točno sada sve trebate napraviti i biti ćete puno efikasniji.

Osim toga uvijek je dobro imati plan. Bilo bi dobro kada bi unaprijed razdradili plan što sve trebate učiniti dan prije natjecanja i na sam dan natjecanja. Pa tako možete razraditi plan do najmanjih detalja, kao naprimjer kada ćete ići spavati noć prije natjecanja, kada ćete ustati, što sve trebate napraviti prije odlaska na natjecanje, prije samog natjecanja i slično. Isto tako, vrlo je bitno da znate zašto bilo što od toga radite te razmislite o tome što bi sve moglo poći po zlu i što radite u takvoj situaciji, odnosno koji je vaš plan B. Primjerice, zamolite nekoga da vas probudi u određeno vrijeme kako ne biste prespavali alarm. Ako imate manje vremena za zagrijavanje da ne paničarite već znate da je vaš plan B u takvoj situaciji ubrzati vježbe zagrijavanja. Ili ukoliko ne stignete doručkovati uvijek imajte spremnu neku zamjenu kao npr. neku čokoladicu, bananu ili shake. Nosite rezervnu opremu sa sobom ukoliko je to moguće. Isto tako pripremite svoj plan B ako imate više vremena od očekivanog kako biste to vrijeme iskoristili konstruktivno i kako bi bili još spremniji za natjecanje.

Vaš plan B u ovakvim slučajevima daje vam veću sigurnost i smirenost jer ste se već unaprijed pripremili da bi se moglo dogoditi nešto nepredvidivo. Zamislite svoj plan B kao sigurnosnu mrežu kod akrobata i cirkusanata. Oni znaju da čak i ako se dogodi nešto nepredvidivo i slučajno padnu, ne trebaju paničariti jer znaju da je ispod njih mreža koja im daje određenu dozu sigurnosti. Tako i vama vaš plan, ukoliko ga imate unaprijed pripremljenog, daje dozu sigurnosti i samopouzdanja te vam može pomoći da ste u svakom trenutku spremni.

Zato, prije sljedećeg natjecanja razmislite o svojem planu B kako vas ništa ne bi moglo uhvatiti nespremne.

Povezane objave