fbpx
0
Proizvodi : 0
Ukupno : 0.00 
Pogledaj košaricuNaplata
0
Proizvodi : 0
Ukupno : 0.00 
Pogledaj košaricuNaplata

Kako vam uzori mogu otežati karijeru

Kako vam uzori mogu otežati karijeru

Većina sportaša ima sportskog uzora kojemu se divi, poput kojeg bi htjeli biti. Čak i ako nemate svog sportskog uzora, poznajete neke idealne karakteristike i osobine koje bi trebao posjedovati vrhunski i uspješan, najbolji sportaš.

Karakteristike i/ili osobine koje prepoznajete kod vašeg uzora su zapravo one kojima se divite, koje biste željeli i sami posjedovati i kojima težite (npr. lakoća izvođenja pokreta, visoka emotivna stabilnost, velika snaga, neustrašivost i sl.). No što kada je vaše viđenje tih karakteristika iskrivljeno (npr. on/ona uvijek pobjeđuje) ili kada vaš uzor ima karakteristiku koja je destruktivna za vaš sportski put (npr. prevelika agresivnost, nesportski stil života i sl.)?

Uzmimo za primjer mladog nogometaša koji ima izuzetno visoku nervozu prije i za vrijeme utakmice. Kao posljedica visoke nervoze javljaju se grčevi u nogama, mučnina u trbuhu i to već od samog jutra na dan utakmice, a ponekad i dan prije utakmice. Njegov uzor je nogometaš koji diže vlastiti intenzitet i „nabrijava“ se do te razine da mu se pri tome usnice tresu, zubi stišću, a lice grči. Prateći pomno vlastitog uzora, sportaš može zaključiti da se upravo tako treba ponašati svaki nogometaš kojemu je stalo do utakmice i nogometa. Stoga se sportaš stalno trudi oponašati idola i podiže si intenzitet, „nabrijava“ se do krajnjih granica, stišće zube i neprestano razmišlja što i kako će odigrati na utakmici. Ponekad sportaši ovakvo ponašanje u sebi počnu poticati već i dan prije utakmice – kako bi se što bolje pripremili za utakmicu. Dugotrajna posljedica pretjeranog dizanja intenziteta kod mladog nogometaša je kronični strah od utakmica i nezadovoljstvo vlastitom izvedbom koja nikada nije na razini stvarnih mogućnosti.

Drugi primjer je tenisačica koja teško kontrolira ljutnju na terenu. Nakon što bi učinila nekoliko pogrešaka za redom u meču, ljutnja bi postupno rasla sve dok sportašica ne bi ušla u crvenu zonu i iz koje se do kraja meča ne bi uspjela izvući. Pri tome je njezin sportski uzor vrhunska tenisačica za koju mlada tenisačica vjeruje da nikada ne griješi na terenu, da je u igri savršena i nepogrješiva. Svakom svojom pogreškom u meču mlada tenisačica udaljava se od idealne karakteristike svoga uzora kojoj je težila pa svaku svoju pogrešku na meču doživljava kao katastrofu. Ljuti se poslije svake pogreške, koncentracija joj se sve više usmjerava na to što radi loše, a ne na fokus točke, rituale i game plan te joj je izvedba sve lošija.

Iznad navedeni, nerijetki, primjeri samo su neki od mogućih razloga zbog kojih vam način doživljavanja vaših uzora može otežati sportski put i umjesto da vam idoli pomognu u napretku, usmjeravaju vas na pogrešan put. Stoga, pazite koje karakteristike priželjkujete, što sa svakom od njih dobivate, a što gubite.

Osvještavanje karakteristika vašeg uzora kojem težite, a na vas djeluju negativno može biti jedan od razloga koji vas sprječava da napravite iskorak u svojoj karijeri. Karakteristike vašeg uzora vas privlače, ali to ne znači da je to ono što vam zapravo odgovara na terenu i izvan njega. Npr. može vam uzor biti Mike Tyson jer vas privlače njegove karakteristike, a da vam zapravo više odgovara smireniji i opušteniji borac koji čeka svoju priliku. Ono što odgovara vašem uzoru ne mora značiti da će odgovarati i vama!

Zapitajte se: koja karakteristika mog uzora odgovara meni, mom temperamentu, mojoj ličnosti i navikama? S kojom od njih se osjećam ugodno? Koju osobinu svojega uzora želim? Je li to realno? Što gubim ako posjedujem tu karakteristiku? Kako mi traganje za tom osobinom zapravo odmaže u karijeri  (npr. stalna frustracija zbog toga što nikako ne uspijevam imati tako dobar udarac)?

Jedno je sigurno, razlikujete se od svog idola, i stoga uzmite od njega ono što vam odgovara, a ostalo mijenjajte ili prilagodite sebi i svojim osobinama.

 

“I’ve missed more than 9000 shots in my career. I’ve lost almost 300 games. 26 times, I’ve been trusted to take the game winning shot and missed. I’ve failed over and over and over again in my life. And that is why I succeed.”

– Michael Jordan

Povezane objave