fbpx
0
Proizvodi : 0
Ukupno : 0.00 
Pogledaj košaricuNaplata
0
Proizvodi : 0
Ukupno : 0.00 
Pogledaj košaricuNaplata

7 navika profesionalnih sportaša koje bi trebali usvojiti

7 navika profesionalnih sportaša koje bi trebali usvojiti

Svi smo barem jednom u životu sanjali o tome da budemo uspješni baš kao i svi ti profesionalni sportaši koji nižu uspjehe, kako na Olimpijskim igrama, tako i na svim ostalim velikim natjecanjima. Ne govorimo ovdje samo o sportskom uspjehu, već o uspjehu u poslovnom, ljubavnom, privatnom ili bilo kojem drugom području života. Sportaše imamo priliku pratiti na natjecanjima i vidjeti samo njihove uspjehe ili neuspjehe. Međutim, što je to što stoji u pozadini svega toga? Koje su to njihove navike koje svima mogu pomoći da budu najbolji što mogu biti?

Za početak, to je besprijekoran angažman. Na svakom treningu i svakom natjecanju, profesionalni sportaši daju sve od sebe, svaki gram. Ovdje ne govorimo o uspješnosti izvedbe, već o uloženom trudu. Pokušajte i vi svaki dan u svakom području svog života davati sve od sebe. Usmjeravanje na angažman dovodi nas do povećanja zadovoljstva, jer čak i ako ne uspijemo ostvariti neki krajnji rezultat znamo da smo dali sve od sebe.

Priprema je najbitnija. Za sve u životu trebamo imati nekakav plan koji je dobro razrađen i pokušati se držati tog plana. Sportaši znaju da je priprema jako važna i kažu kako je sama priprema „pola posla“. Pokušajte svaku večer napraviti plan za sljedeći dan, to će Vam uvelike olakšati posao i nećete gubiti vrijeme na nebitne stvari. Sama priprema također nam daje puno više samopouzdanja jer znamo što radimo i zašto to radimo.

Krenite od sebe. Sportaši uvijek prvo kreću od sebe kada treba nešto mijenjati jer znaju da je to jedino što mogu kontrolirati: svoje misli, osjećaje i ponašanje. Ove tri stvari jedino je na što uvijek možete utjecati i imati pod kontrolom, dok svi ostali vanjski čimbenici nisu isključivo pod vašom kontrolom i zato se ne isplati toliko zamarati njima. Usmjerite se na ono što možete kontrolirati, a to ste vi sami. Pokušajte se ne žaliti na druge, na uvjete svog života ili bilo što drugo, već razmislite što je to što vi već danas možete promijeniti (npr. svoj stav, ponašanje, mišljenje ili osjećaje prema nečemu ili nekome).

Pravilno postavljanje ciljeva. Naučite pravilno postavljati ciljeve kao sportaši. Postoje određeni kriteriji kako pravilno postavljati ciljeve. Ovdje govorimo o SMART kriterijima. Ako svoje ciljeve postavite u skladu s njima puno je veća vjerojatnost da ćete te ciljeve i ostvariti.

Ustrajnost. Profesionalni sportaši ne odustaju, ne gube vrijeme i ne obaziru se na distrakcije. Razmislite jako dobro što je to što stvarno želite i ne odustajte. Pokušajte vizualizirati svoj krajnji cilj i držite se unaprijed razrađenog plana čak i kada je najteže.

Podrška. Sportaši uvijek imaju neki mali tim, određene ljude za koje znaju da su uvijek tu kada im to treba i koji će im uvijek pružiti podršku. Razmislite i Vi koji su to ljudi na koje uvijek možete računati. Podijelite s njima svoje planove i tražite ih podršku na svom putu. Sve je lakše kada znamo da imamo još nekoga tko vjeruje u nas.

Hrabrost. Još jedna veoma važna odlika sportaša. Da bismo uopće krenuli na neki „put“ trebamo imati hrabrosti. Svaki put je težak i zahtijeva puno odricanja za što treba imati puno hrabrosti. Uz podršku Vašeg tima skupite hrabrost i krenite u promjene.

Ovo su samo neke od navika profesionalnih sportaša koje Vam mogu uvelike pomoći na Vašem putu da budete sretni i zadovoljniji sobom i svojim životom. Skupite hrabrosti i krenite na svoj put već danas. Postavite ciljeve i odredite koji je to korak prema naprijed koji ćete već danas napraviti kako biste ostvarili svoju izvrsnost i bili najbolji što možete biti.

Sretno!

Povezane objave