fbpx
0
Proizvodi : 0
Ukupno : 0.00 
Pogledaj košaricuNaplata
0
Proizvodi : 0
Ukupno : 0.00 
Pogledaj košaricuNaplata

3 razloga zašto trebate imati jasan plan za natjecanje

3 razloga zašto trebate imati jasan plan za natjecanje

U rat ne biste išli bez jasnog plana,a zašto idete na natjecanje bez jasnog plana?

Veliki broj sportaša iz individualnih sportova (iako ekipni nisu izuzetak) nema jasno razrađen plan konkretnih zadataka za meč/borbu/trku. Razloga je više: neznanje koji su prednosti postojanja plana i neznanje ispravnog postavljanja plana. Jedan od razloga je i taj što i bez plana, natjecanje uvijek nekako završi, koji put više, a koji put manje uspješno. Postojanje plana smanjuje velike oscilacije između natjecanja na kojima ste bili fantastični do onih na kojima ste bili katastrofa. Plan ili ciljevi poput : „zabit gol“, „obranit što više lopti“, „ući u meč pa vidjet kako će protivnik reagirat“, „dati sve od sebe“, nisu dobro postavljeni ciljevi (plan) jer nisu specifični i/ili nisu po vašom kontrolom. Plan bi trebali biti rezultat vaših iskustva na prošlim natjecanja i treninzima gdje će se razjasniti načini kako se „boriti“ sa svojim nedostacima te iskoristit svoje prednostima. Za plan je uredu da se korigira od natjecanja do natjecanja, odnosno da se unaprjeđuje ovisno o iskustvima koje ste stekli na natjecanju. Takvim pristupom vi se približavate svom „savršenom“ planu koji vas čini najboljim što možete biti. Više je razloga zašto takav dobar plan djeluje povoljno na vašu sportsku izvedbu:

  1. Smanjuje nervozu. Ako plan postavite tako da je unutar vaše kontrole, onda znate da ga možete ispuniti, a s osjećajem kontrole se smanjuje nervoza. Također, situacije visokog pritiska prestaju biti problem jer vi znate na što se tada morate fokusirat.
  2. Usmjerava fokus . Tijekom cijelog natjecanja vi imate jasan plan na koji se morate fokusirati da bi ga ostvarili. S planom teže pobjegne fokus jer znate na što se treba fokusirati, a i kada pobjegne fokus znate na što ga trebate vratit.
  3. Motivira. S jasnim ciljevima znate u što točno trebate usmjeriti svoju energiju kako biste ispunili svoj plan i došli do pozitivnih ishoda.

S postojanjem dobro postavljanog plana postat ćete manje nervozni te više fokusirani i motivirani što predstavlja početak rada na vašoj mentalnoj pripremi.

„Cilj bez plana je samo želja“

„Svaka igra ima pobjednika, a svaki pobjednik ima plan igre“

Povezane objave