fbpx
0
Proizvodi : 0
Ukupno : 0.00 
Pogledaj košaricuNaplata
0
Proizvodi : 0
Ukupno : 0.00 
Pogledaj košaricuNaplata

Cilj u paukovoj mreži

Cilj u paukovoj mreži, Cilj u paukovoj mreži

Everybody has goals, aspirations or whatever, and everybody has been at a point in their life where nobody believed in them.

Eminem

Postavljanje ciljeva može biti snažan motivator ukoliko kod postavljanja istih slijedimo točna pravila. Postavljeni cilj olakšava pregled zadataka koje treba odraditi kako bi stigli do željenog odredišta. Navedena struktura daje nam red, a red osjećaj sigurnosti što povećava i osjećaj samopouzdanja. Ukratko – ispravno postavljeni cilj daje nam recept za ostvarenje želja.

No, što je sa svima onima koji ne funkcioniraju dobro u strogoj strukturi i preferiraju malo kreativniju sliku svog puta? Kako da dosegnu cilj ako postoji samo jedan put koji vodi do njega? Razmišljajući o tome, stvorili smo novi koncept ilustracije cilja. Umjesto pravca, dok zamišljate put koji vas vodi cilju, zamislite paukovu mrežu. Na taj način opisujete nekoliko puteva koji vas vode vašem prema konačnom odredištu.

Primjerice, ukoliko želite ostvariti napredak u sportskoj tehnici, nekoliko je područja na kojima trebate odrediti jasne korake. Tako, krenut ćete radit na kondicijskoj i mentalnoj pripremi, razmišljati o samoj izvedbi pokreta, poboljšat ćete prehranu, te više pažnje posvetiti svakodnevnom planiranju obaveza kako bi sve to uspješno uskladili.

Svaki od navedenih puteva ima svoje korake. Ako uspješno prođemo svim putevima, vjerojatnost ostvarenja cilja je vrlo velika. No, ukoliko ne uspijemo proći jednim od njih, primjerice ne pazimo na prehranu, vjerojatno je da ćemo cilj postići i dalje, samo se vjerojatnost u određenom postotku smanjuje. Paukova mreža puno je stabilnija i fleksibilnija struktura od jednostavnog pravca.

Ključ leži u spremnosti na dobru pripremu. Zato, sljedeći put, prije nego krenete u promjenu ili traganje za napretkom, zapišite što je sve potrebno da biste to i postigli. Tada vam vjera nije presudan faktor, samo spremnost da za sebe učinimo više nego što smo učinili do sad.

Više o tome kako postavljanje ciljeva koristiti u sportu naučite na našoj edukaciji Mentalni trening za trenere!

Ana Čerenšek, prof.psih.

Povezane objave