fbpx
0
Proizvodi : 0
Ukupno : 0.00 
Pogledaj košaricuNaplata
0
Proizvodi : 0
Ukupno : 0.00 
Pogledaj košaricuNaplata

Pravila za motivacijski govor

Pravila za motivacijski govor, Pravila za motivacijski govor

Pokušajte se za početak prisjetiti motivacijskog govora koji je ostavio jasan trag u vašem pamćenju. Sjetite se atmosfere, ljudi oko vas, emocija koje ste proživljavali dok ste slušali ili držali ovaj govor. Motivacijski govor moćan je komunikacijski alat, ako se koristi pravilno, što nažalost i nije uvijek tako lako.

Iako smo već pisali o odnosu trenera i sportaša te dali neke savjete trenerima na natjecanju, u ovom ćemo se članku posvetiti prvenstveno motivacijskim govorima. „Kako pravilno održati motivacijski govor?“, „Što reći?“ i „Kako motivirati svoje sportaše prije natjecanja?“ samo su neka od pitanja s kojima se treneri često susreću pred natjecanje.

Motivacijski govori se mogu održati prije same utakmice, ali i tijekom time-outa, na poluvremenu pa čak i nakon utakmice. Prava rečenica u pravom trenutku može učiniti veliku razliku. Međutim, najčešći su ipak prije same utakmice, a njihov cilj je naglasiti važnost tima, ponoviti sportašima njihove neposredne zadatke, istaknuti individualne i timske snage te podići duh, odnosno atmosferu tima. Oni mogu biti više informativni ili više emotivni. Istraživanja su pokazala da sportaši preferiraju emotivne govore kada se natječu protiv suparnika višeg ranga, odnosno kada je protivnik favorit. Informativni govori su poželjniji kada se igra protiv nepoznatog suparnika ili kada su podjednaki. Međutim, prije samog natjecanja se ne preporuča davati sportašima nove informacije, već ih samo podsjetiti na najvažnije stvari koje su uvježbavali na treninzima.

Što se tiče korisnosti motivacijskih govora, većina sportaša izjavljuje da im se sviđaju takvi govori i smatraju da utječu na njihovu sportsku izvedbu. Međutim, vrlo je važno kakav je govor održan, jer nemaju svi govori jednak učinak. Kada pričamo o stvarima u koje i sami vjerujemo i koje živimo (naše vrijednosti i uvjerenja) pričamo iz iskustva i srca. Ako pričamo o stvarima koje sami ne vidimo i ne osjećamo, teško će ih i drugi prihvatiti. Stoga slijede neka pravila uspješnog motivacijskog govora.

  1. Potrebno se dobro pripremiti prije samog govora. Trebate znati što želite reći i kako ćete to reći. Najvažnije stvari si možete zapisati na kartice, ali bi bilo bolje da ih probate upamtiti. Važno je da imate početak, sredinu i kraj. Ne očekujte da ćete svaki puta imati inspiraciju za odličan govor, radije se pripremite.
  2. Prilikom smišljanja govora, imajte na umu kome ćete govoriti i što želite postići.
  3. Nakon svake ključne izjave bilo bi dobro napraviti pauzu kako bi igrači imali vremena procesirati što ste upravo rekli. Govorite jasno i odlučno.
  4. Često održavajte kontakt očima s igračima dok pričate; na taj način im se „približite“, uvucite ih u komunikaciju.
  5. Pazite na izgovor i ton glasa. Važno je da vas vaši sportaši dobro razumiju i da zadržite njihovu pažnju.
  6. Ponavljajte pojedine riječi ili fraze kako biste naglasili ključne stvari.
  7. Budite emotivni, pokažite strast! Pokažite svojim sportašima da vjerujete u ono što govorite.
  8. Možete uključiti i stvarne primjere s kojima se igrači mogu poistovjetiti.
  9. Zapamtite da je ponekad manje bolje. Kraći govori uglavnom imaju jači učinak od dugih govora. Keep it simple!

Ako i dalje niste sigurni što reći ili kako započeti, možete se poslužiti nekim od motivacijskih govora slavnih trenera te sportskih filmova za izgradnju vlastitog okvira ili se prijavite na našu edukaciju za sportske trenere. U svakom slučaju, nemojte kopirati slavne motivacijske govore ili sportašima puštati iste sa YouTube-a. Radije odvojite vrijeme za smišljanje govora koji će biti iskren, dosljedan vama i prilagođen upravo za publiku koju želite potaknuti.

Povezane objave