fbpx
0
Proizvodi : 0
Ukupno : 0.00 
Pogledaj košaricuNaplata
0
Proizvodi : 0
Ukupno : 0.00 
Pogledaj košaricuNaplata

Do potrebne visoke razine pobuđenosti u nekoliko sekundi

Do potrebne visoke razine pobuđenosti u nekoliko sekundi, Do potrebne visoke razine pobuđenosti u nekoliko sekundi

Kao sportašima nerijetko vam se događa da budete prenisko pobuđeni za trening ili natjecanje koje vas čeka. Razloga za to može biti više: loš dan, slabiji protivnik, predugo putovanje na natjecanje, bolovi u mišićima kao posljedica teških treninga… U nastavku ćemo opisati kako u svega nekoliko sekundi možete podignuti intenzitet pobuđenosti baš onda kada vam je to potrebno.

Iskusni sportaši i sportaši koji su prošli edukaciju s mentalnim trenerom znaju da je za njihovu najuspješniju izvedbu na terenu potrebna optimalna razina pobuđenosti.  Optimalna razina pobuđenosti („zona“) različita je za svakog  sportaša i predstavlja ono stanje u kojem imate dovoljno adrenalina, agresivnosti i opuštenosti  koji su vam  potrebni za uspješan nastup. Potrebno je naglasiti da prenizak kao i previsok intenzitet pobuđenosti mogu biti jednako limitirajući faktori uspješnog nastupa. Više puta smo pisali o tehnikama disanja i načinima kako možete sniziti intenzitet pobuđenosti, a sad ćemo govoriti o tome kako ga možete podignuti.

Neposredno prije samog treninga ili nastupa zamislite da se ispred vas nalazi okomita skala intenziteta od 1 do 10 gdje je 1 označava izrazito nizak intenzitet, a 10 najviši mogući intenzitet. Ovisno o vašem trenutnom stanju odredite svoju razinu pobuđenosti (npr. 4). Zatim maksimalno duboko udahnite na prsa pa izdahnite. Svakim udahom pomaknite se za jednu jedinicu prema gore na skali i nastavite sve dok ne dosegnete željenu razinu pobuđenosti. Moguće je da će neki osjetiti nelagodu i vrućinu u licu. Važno je da udah na prsa bude maksimalno dubok te da sa svakim udahom zamislite da se vaš intenzitet diže na skali. Ako želite još više pojačati ishod tehnike možete tijekom njezina izvođenja skakati na prstima, tresti ruke i noge ili ju koristiti kao dio zagrijavanja.

Razlog djelovanja ove tehnike je jednostavan: dubokim udasima u tijelo, krv i mozak dolazi vam sve više kisika koji je neophodan za intenzivniji rad organizma pa se organizam sve više pobuđuje. Potrebno je napomenuti da je učinak ove tehnike kratak i da traje svega 1-2 minute te ju trebate koristiti neposredno prije aktivnosti za koju vam je potreban visoki intenzitet pobuđenosti. Također trebate paziti da neposredno prije natjecanje intenzitet ne podignete previše jer ćete biti previše pobuđeni, a vaša će izvedba patiti. Kako biste saznali ostale tehnike podizanja i spuštanja intenziteta pobuđenosti te kako pronaći „zonu“ najboljeg funkcioniranja  prijavite se na našu edukaciju.

Povezane objave