fbpx
0
Proizvodi : 0
Ukupno : 0.00  (0.00 kn)
Pogledaj košaricuNaplata
0
Proizvodi : 0
Ukupno : 0.00  (0.00 kn)
Pogledaj košaricuNaplata

Zašto mentalna čvrstoća nije dovoljna?

Zašto mentalna čvrstoća nije dovoljna, Zašto mentalna čvrstoća nije dovoljna

Već godinama uviđamo neke nedostatke termina mentalna čvrstoća (eng. mental toughness).  Iz tog razloga odlučili smo sami kreirati termin koji dobro opisuje upravo ono što je ljudima potrebno da bi bili najbolji što mogu biti, iskoračili iz gomile, postigli ono što za sebe smatraju uspjehom.

Ako kažemo da je netko kao stijena, to ne znači da je on potpuno čvrst i neslomljiv. Zapravo možemo biti sigurni jedino da je isti taj težak i tvrd. Međutim, uspijemo li pronaći pukotinu u toj stijeni, jednim udarcem ćemo je slomiti. Jednako tako daska koja je čvrsta može puknuti nakon jednog udarce, a sve ovisi o snazi, preciznosti i brzini udarca u dasku. Dakle, biti čvrst nije dovoljno da bi ostvarivali vlastitu izvrsnost unatoč svakodnevnim izazovima..

Ali što ako umjesto daske imate jako debelu knjigu? Telefonski imenik na primjer? Teško ćete ju slomiti jednim udarcem bez obzira na vašu snagu, preciznost i brzinu. Upravo je to ono što mi u Mentalnom Treningu pokušavamo postići.

Želimo da vaša snaga bude kompleksna kao i vi sami, sastavljena od brojnih listova, mnogih svjesnih i nesvjesnih kvaliteta, gdje je svaka stranica važna, ali sve zajedno pričaju istu priču. Izvana su čvrste korice, a unutra fleksibilnost. Želimo da budete oporni na promjene u okolini, na stres, stabilni u nestabilnim situacijama, da upravljate i preuzimate inicijativu, a ne da samo dobro podnosite stvari koje su vam nametnute. Jednako tako želimo da budete izdržljivi i sve te svoje poželjne karakteristike zadržavate koliko god je potrebno.

Dakle ono čemu doista težite je čvrstoća, snaga, aktivnost, fleksibilnost, sposobnost prilagodbe, otpornost, izdržljivost…

Ako je to tako, tada termin mentalna čvrstoća vrlo skromno opisuje ono što zapravo želite. Zato smo se mi odlučili koristiti termin koji preciznije opisuje željeno stanje, a to je umjesto biti mentalno čvrst, biti MENTALNO FIT.

Fitnes u svijetu sporta i rekreacije znači, fizičko zdravlje i funkcionalnost, fizičku pripremljenost, bolji izgled i kontinuirani rad na sebi te usavršavanje. Podrazumijeva vježbanje i prehranu po provjerenim principima, te korištenje provjerenih tehnika uz stručnu podršku.
Jednako tako, mentalni fitnes podrazumijeva mentalno zdravlje, funkcionalnost, pripremljenost, te kontinuirani rad na sebi s ciljem poboljšanja vlastite izvedbe, također koristeći provjerene treninge, alate i stručnu podršku.

Ako ste mentalno fit, niste se tako rodili, tu ste karakteristiku razvijali. Jednako tako na neke dane ste više ili manje fit, ali kroz kontinuirani rad na sebi s vremenom sve više napredujete. Ostvarujete željene ciljeve unatoč dnevnim preprekama i stresu, te ne dozvoljavate da emocije upravljaju vašim odlukama već vi odlučno upravljate svojim emocijama i mislima.

Ako ste ikad igrali kamen, papir i škare, znate da papir pobjeđuje kamen.

Igor Čerenšek mag. psych.

Povezane objave