fbpx
0
Proizvodi : 0
Ukupno : 0.00  (0.00 kn)
Pogledaj košaricuNaplata
0
Proizvodi : 0
Ukupno : 0.00  (0.00 kn)
Pogledaj košaricuNaplata

Biti ili ne biti…sam

Ovih dana objavljena su dva članka koji poriču jedan drugoga. Oba su objavljena od strane renomiranih web stranica psihološke tematike koje se uobičajeno bave stručnim i suvremenim temama. Jedna stranica tvrdi da je samoća krajnji domet i uspjeh, a druga da želja za samoćom u smislu nemanja životnog partnera, znači da nikada nećemo ispuniti vlastiti potencijal niti pronaći sreću.

I što sad?

U jednom od spomenutih članaka autor teoretizira o tome kako nitko ne može biti potpuno ispunjen ako nije naučio živjeti sam sa sobom i cijeniti vlastitu osobnost kroz samoću. Dalje u tekstu slave se mahom žene koje odlaze na večere same, gledaju filmove u kinu također same i nailaze pri tom na niz nezgodnih, a ponekad i neugodnih situacija. Konobari ih čudno promatraju, dobiju često najgora mjesta u lokalu, ostali gosti su puni sažaljenja za tu, u pravilu željenu i izabranu situaciju jer to su žene koje su odabrale biti same sa sobom u vezi. Bez obzira na spomenute poteškoće te su žene savršeno sretne jer su se oslobodile, za njih nametnute ideje, kako je sve u dvoje slađe. One su autoru nepobitan dokaz da je samoća vrhunac vlastite samoaktualizacije. Nadalje, navodi kako često potpunu realizaciju ne postižemo u partnerstvu jer je u partnerstvu nužan kompromis, a uz kompromis se odričemo vlastitih želja.

Drugi članak oslanja se na izjave kako nije moguće biti uspješan bez partnerstva. Kako u samoći možemo biti sretni i zadovoljni ali da bez podrške i ljubavi drugih ne možemo dosegnuti puni potencijal. Navedeni tekst oslanja se na evolucijsko stajalište kako smo rođeni ovisni o drugima. Također, dok smo bili mali, naučili smo sve svoje potrebe (od hranjenja do potrebe za sigurnošću i privrženosti) zadovoljavati kroz interakciju s drugima. Zaključno, navodi se kako pretjerana samostalnost vodi pojedinca dalje od prilike za razmjenom misli i ideja i dalje od inspiracije što znači da se osoba u tom slučaju udaljava od svih interakcija koje potiču rast i razvoj.

Dva članka koja se pozivaju na iskustvene i znanstvene dokaze zauzimaju potpuno različite perspektive.

Razmislimo na trenutak o pojmu samoće. Što zapravo znači biti sam? Može li se definirati pojam samoće za sve nas?

O samoći često promišljamo, ponekad je se i bojimo, a zasigurno na tu temu raspredamo brojne razgovore. Često i sama, s jednom od najboljih prijateljica, razgovaram upravo na tu temu: može li žena (ili muškarac) ostvariti kvalitetan i ispunjen život u samoći?

Zapitajmo se: od kud potreba za odgovaranjem na pitanje biti sam ili ne?

Nemoguće je pronaći univerzalni odgovor na pitanje je li bolje biti sam ili u paru s nekim. Kao i mnoge druge stvari u životu i potreba za samoćom ovisi o situaciji i trenutku. Ono što sigurno znam je da zabrinjavajuće misli oko toga jesmo li sami ili ne i hoćemo li u takvoj situaciji zauvijek ostati, skreću pažnju sa bitnog; upoznavanja samoga sebe. Poznavanje samoga sebe i vlastitih potreba znači da ćete biti bolji partner – sebi ili drugima – svejedno je.

Jer…

Možda sam baš najbolja ja prisutna dok me moja srodna duša sluša, a možda sam moja srodna duša ja 🙂

„Loneliness expresses the pain of being alone and solitude expresses the glory of being alone.“

Paul Tillich

Ana Čerenšek, prof. psih.

Povezane objave