fbpx
0
Proizvodi : 0
Ukupno : 0.00  (0.00 kn)
Pogledaj košaricuNaplata
0
Proizvodi : 0
Ukupno : 0.00  (0.00 kn)
Pogledaj košaricuNaplata

Kada je pravo vrijeme za krenuti?

Često me pitaju, kada je pravo vrijeme za započeti mentalnu pripremu kod djece sportaša?

Roditelji imaju brojne želje za svoje dijete u sportu, ali one se u velikoj mjeri mogu svesti na to da im dijete bude zdravo i sretno. Često je to početni razlog upisivanja djeteta u neki sport. Kakav god sport odabrali, može vam se dogoditi jedna od dvije situacije: dijete će postati uspješno ili će (p)ostati rekreativac. Rekreativni sport je poželjan, to je u biti onaj zdravi i veseli sport kakvog smo tražili. Profesionalni i poluprofesionalni sport je nešto što smo nekada vezali uz starije uzraste, odnosno uz seniore. Međutim, u današnje vrijeme, svjedoci smo sve ranijeg ulaska djece u svijet sporta koji zahtjeva ozbiljna ulaganja i odricanja. Ugovori se potpisuju u maloljetničkoj dobi, a selekcije se izrađuju za djecu ispod 7 godina starosti.

Kao da je sport izgubio onu nevinost i igru koju je nekada imao.

Što nam je činiti?

Razmišljajući o promjeni trendova u sportu, kao i o tome da djeca koja se žele ozbiljno baviti sportom moraju rano naučiti suočavati se sa brojnim poteškoćama, izradili smo program Mentalnog treninga za djecu. Isprva, ovaj program imao je za cilj podučiti djecu brojnim tehnikama za održavanje sportskog performansa, bili smo skoncentrirani na prenošenje znanja. Međutim, uočili smo da nakon izuzetnih izvedbi sportaši često izjavljuju kako su uživali na terenu i igrali najbolje u životu. Rijetko se u trenutku neposredno nakon utakmice osvrću na detalje utakmice, meča, borbe i slično. Dakle, uživanje! To je ključ koji posjeduju djeca. Odrasli često zaborave gdje su ga „spremili“ i treba im vremena da se sjete. Djeci je prirodno uživati u sportu, veseliti se samoj aktivnosti, ne razmišljati o rezultatu. Nismo li ih zato prvi put i odveli na trening?

Mentalni trening djeci pruža priliku usvajanja tehnika s kojima će se lakše boriti protiv „odrastanja“ u sportu. Naučit će zadržati uživanje i veselje igranja dulje, veselit će se više, a samim tim i igrati bolje.

Iz tog razloga, pravo nam je zadovoljstvo biti dio ulaganja u djetinjstvo, igru i zabavu, a da pritom djeca i dalje konstantno napreduju u onom sportu koji ih trenutno ispunjava.

Ana Čerenšek, prof. psih.

Povezane objave