fbpx
0
Proizvodi : 0
Ukupno : 0.00 
Pogledaj košaricuNaplata
0
Proizvodi : 0
Ukupno : 0.00 
Pogledaj košaricuNaplata

Povratak u školu…

Povratak u školu stresan je događaj za sve obitelji samo zato što predstavlja promjenu rutine. Ljetni praznici dovoljno su dugi da djeca uspijevaju zaboraviti da su uopće nekad i bili u školskim klupama. Roditeljima početak škole može značiti olakšanje jer se djeca napokon vraćaju nečemu korisnijem od tableta i kompjutera, a nekima označava kraj perioda kojeg provode zajedno dok su djeca kod bake na moru, budimo iskreni, svi mi volimo malo vremena za sebe i to je u redu J

Budući da ova promjena ne dolazi nenajavljeno, imamo dovoljno vremena pripremiti se za istu. Ne možemo reći da nas škola iznenadi naglim početkom nastave, svi su rokovi dobro poznati cijelo ljeto.

Različita je priprema potrebna za dijete koje po prvi puta kreće u školu od onoga koje je već iskusni školarac. Dijete koje po prvi put kreće u školske klupe suočava se sa velikim brojem strahova i nedomuica oko novog poglavlja u životu. Ono postaje „veliko“ i jedva čeka staviti ogromnu školsku torbu na mala ramena, te ponosno zakoračiti u taj, za njega, svijet velike djece. Uzbuđenje prati svaka nabavka školske opreme, od bilježnica do olovaka, oštrila i pernice. No, osim pozitivnih emocija, prisutne su i one negativne poput straha od odvajanja i anksioznosti vezane uz bezbrojne misli oko toga kako će se snaći u novoj okolini. Ukoliko diijete ima prijatelje iz susjedstva i/ili vrtića koji zajedno s njim kreću u školu, a često je to slučaj, bit će mu lakše savladati navedene emocije. Podsjetite ga često da nije sam i da će u školi biti i njegov prijatelj iz vrtića. Kroz igru „škole“ odglumite situacije odlaska u razred, pozdravljanja i rastanka. Djeci su kod prvog polaska u školu nepoznate i najmanje sitnice koje mi odrasli dobro poznajemo, zato imajte strpljenja kod ponovljenih pitanja o tome što ga čeka, što ćete vi raditi dok njega nema ili kad ćete doći u školu poslije nastave. Djetetu je jako važno da ga svojim izjavama smirite i date mu obećanje da će sve proći u najboljem redu. Iako ovo nije garancija za bezbolni početak prvog dana škole, budite ustrajni, nitko se nije snašao odmah kod velike promjene, za koji tjedan i vaše dijete će s osmjehom odlaziti u razred ako ga uvjerite i ponašanjem pokažete da će sve biti u redu.

Malo stariji školarci već znaju što ih čeka. Olakšati im možete tako da ih potičete preko ljeta da čitaju knjige, pišu dnevnik i vježbaju određene nastavne predmete pred početak nastave kako bi dobro napisali inicijalne testove i uhvatili „dobar vjetar“ za početak nove školske godine. Dobro je prelistati stare udžbenike i bilježnice i provježbati nekoliko zadataka iz matematike. Prikladne testove možete naći na internetu, ispisati ih na pisaču i potaknuti dijete da ih riješava. Pokažite interes za školu i ponovite mu koliko vam je važan njegov uspjeh u svim zadacima koji ga očekuju, ali, isto tako, koliko je truda potrebno da se do uspjeha dođe.

Srednjoškolci su već iskusni i prekaljeni učenici. Neki su se dobro snašli u velikim klupama, a neki malo lošije. Bez obzira kakav je uspjeh vaše dijete postiglo na kraju prošle školske godine, bitno je postaviti očekivanja za sljedeću školsku godinu. Ako jasno kažete djetetu što od njega očekujete u ulozi učenika, te koje su posljedice za neispunjavanje tih obaveza, lakše ćete se nositi sa svim poteškoćama koje vas u srednjoj školi očekuju. Često čujemo od roditelja kako im djeca ne moraju pomagati u kućanskim poslovima, samo neka uče. A onda, kad ne uče, ništa se ne događa, ne postoje posljedice za takvo ponašanje. Ako niste jasno definirali očekivanja oko školske uloge vašeg djeteta, odnosno s čim biste svi bili zadovoljni, ne možete očekivati da će se dijete pridržavati takvih nepostojećih pravila. Bez obzira koliko su veliki, oni su zapravo još uvijek mali i trebaju jasne granice. Sjetite se perioda kad su imali 3 godine i svaki dan je kretao ispočetka. Svaki dan ste ponovno morali postavljati granice i pojašnjavati pravila. Sa srednjoškolcima je slično, svaki dan imajte povjerenja u njih uz kontrolu jesu li očekivanja ispunjena i jasno definirane posljedice ukoliko nisu.

Bez obzira imate li uspješno ili manje uspješno dijete u školi, svaka nova školska godina prilika je za novi početak i popravljanje učinjenih pogrešaka.

Umjesto novogodišnjih odluka uvedimo i odluke za početak nove školske godine!

Sretno!

“CONJUGATE THIS:

I cut class, you cut class, he, she, it cuts class. We cut class, they cut class. We all cut class. I cannot say this in Spanish because I did not go to Spanish today. Gracias a dios. Hasta luego.”

― Laurie Halse Anderson, Speak

 
Ana Čerenšek, prof. psih.

Povezane objave