fbpx
0
Proizvodi : 0
Ukupno : 0.00 
Pogledaj košaricuNaplata
0
Proizvodi : 0
Ukupno : 0.00 
Pogledaj košaricuNaplata

Mali podsjetnik o komunikaciji

”Happiness is when what you think, what you say, and what you do are in harmony.”

― Mahatma Gandhi

Zdrava veza između roditelja i djece počiva na dobroj komunikaciji. No, uz današnji ritam života i sve obaveze koje imamo, teško pronalazimo vrijeme jedni za druge. Ipak, nije sve tako crno. Postoji par trikova kako biti bolji roditelj vlastitoj djeci.

Dogovorite sastanak s djetetom.

Pronađite vrijeme u tjednu koje ćete posvetiti samo vama. Pozovite dijete na sok, u kino, na šetnju, samo Vi i Vaše dijete. Iskoristite taj trenutak za razgovor o njihovom omiljenom bendu ili o događajima u školi. Pokažite im da Vam je stalo do onoga što im se u životu događa. Dok ste sami pokušajte biti iskreni oko vlastitih osjećaja, podijelite s djetetom svoja mišljenja. Onoliko iskrenosti i zanimanja koliko pružimo, toliko možemo očekivati nazad.

Neka dijete zna da ga slušate.

Kad Vam dijete govori o svojim brigama, ostavite sve što u tom trenu radite i slušajte. Neka zna da Vas zanima. Dok slušate, pokušajte ne upadati jedno drugome u riječ. Pustite dijete da kaže svoje mišljenje do kraja. Da biste bili potpuno sigurni u značenje riječi koje slušate, pokušajte ponoviti rečenicu koje Vam je dijete reklo. Nismo svi rođeni tako da savršeno znamo pretočiti misli i osjećaje u riječi. Prostor za nerazumijevanje je velik ako se ne potrudimo razumjeti jedni druge na pravi način.

Odgovorite na način da Vas dijete čuje.

Način prenošenja informacije čini 70% značenja te iste informacije. Nije isto ako kažem Molim te, dodaj mi čašu ili Dodaj mi čašu. Osim upotrijebe različitih riječi, važan je i ton kojim govorimo. Činjenica je da ako govorimo povišenim tonom sugovornik ima tendenciju isključivanja iz razgovora. Posebno se to odnosi na djecu. Budite sigurni da, kada vičete, Vaše riječi odlaze u zrak. Ključno je prenositi informacije smirenim tonom u situacijama kad se ne slažete.

Ne slažete se – to je O.K.

Recite djetetu da je u redu ako nemate isto mišljenje ali da se s njim/njom ne slažete. Pri tome, jako je važno ne omalovažavati djetetov stav. Svađanje i uvjeravanje tko je u pravu neće biti produktivno kao razgovor gdje se na kvalitetan način suprotstavljaju različita mišljenja. Na taj način odgajate dijete koje će biti ponosno na svoje stavove, dijete koje misli svojom glavom, a ne poslušnika.

Budite dobar uzor

Upamtite! Djeca će kroz razgovor tražiti savjet, Vaše mišljenje ili će samo htjeti podijeliti svoje brige s Vama. Ako pričate s njima na način uvažavanja i prihvaćanja, dajete im moćnog partnera u borbi sa svakodnevnim problemima. Djeca uče prema modelu nas – njihovih roditelja. Pokažite im kako da se nose s bijesom, teškim osjećajima i kako da rješavaju probleme na vlastitom primjeru.

Pronađimo sreću u skladu misli, riječi i postupaka. Nitko ne kaže da je lako ali se isplati!

Ana Čerenšek, prof.psih.

Povezane objave