fbpx
0
Proizvodi : 0
Ukupno : 0.00 
Pogledaj košaricuNaplata
0
Proizvodi : 0
Ukupno : 0.00 
Pogledaj košaricuNaplata

Neka bude kako treba biti, ali biram mentalnu čvrstoću

Iako je vrlo rano, jer sat u našoj vremenskoj zoni pokazuje 4:56 ujutro, čini mi se da je unatoč tome pravi trenutak da preuzmem inicijativu i predstavim se.
Nakon što ste mi sa dna članka pročitali ime, sada s vama mogu podijeliti dio svoje biografije, te planove koje je ona stvorila. Iako mnogi, šaleći se, u mojim godinama za sebe kažu kako su stari četvrt stoljeća, radije bih se malo našalio s razlomcima i rekao četrdeseti dio tisućljeća. Tako gledajući, isti period nam se može učiniti kao neznatan isječak vremena, međutim istovremeno ispunjen milijunima trenutaka od kojih su neki ljepši od drugih, a neki samo važniji od drugih. Za mene su se tako prvi važniji trenuci dogodili kad sam imao šest godina.

U to vrijeme rat je bio konačno na izdisaju, ali nažalost i mnogi koji su ga doživjeli. Trenutak koji je za mene postao važan, dogodio se u mom rodnom mjestu Uskoplje u dolini rijeke Vrbas u Bosni i Hercegovini. Dakle, u djeliću sekunde, koliko je potrebno da eksplodira jedna mina, zbog nastalih ozljeda, potpuno sam izgubio vid. Taj je događaj dakako promijenio tijek mog razvojnog puta, ali i put meni bliskih osoba. Prilagodba koja je zatim uslijedila, odvela me je u Zagreb u razdoblje osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja. No čitavo to vrijeme, doživljavao sam zadovoljstvo i testirao svoje sposobnosti u dva dominantna interesa, a to su bavljenje klasičnom glazbom, te raznim sportovima. Moram spomenuti da se čak i danas svakodnevno teško odričem barem jednog od ta dva za mene velika izvora zadovoljstva. Međutim, zanimanje koje je moglo okupiti sve moje interese, te ih i dalje razvijati, očitovalo se kao studij psihologije. Pri takvom izboru bilo je važno da u formulu vlastitog samoostvarenja uključim sve realne mogućnosti, vlastite sposobnosti, želje, potrebu za empatijom s drugima, te moju buduću produktivnost u radu. Uzevši sve u obzir, studij sam završio s jasno definiranim ciljem u vidu psihologije savjetovanja.

Nedugo zatim, tragajući za svojom prilikom, otkrio sam Mentalni Trening, te na obostrano veliko zadovoljstvo postao stručni suradnik u timu. Tako moje područje rada pod okriljem Mentalnog Treninga postaje psihologija savjetovanja osoba s invaliditetom; sportaša i nesportaša, ali i svih ostalih.
Primarno, ovaj je program savjetovanja namijenjen osobama s invaliditetom, te povećanju njihovog subjektivnog osjećaja zadovoljstva životom uključujući aspekte koji su potpuno jednaki aspektima zdrave populacije, ali i one koji ih razlikuju, a koji mogu uzrokovati teškoće u svakodnevnom funkcioniranju. Jednako tako savjetovanje mogu zatražiti i sportaši s invaliditetom kojima je cilj smanjiti teškoće koje se javljaju, povećati ukupni angažman, unaprijediti svoje sposobnosti, a s time i poboljšati rezultate i povećati zadovoljstvo.

Moj savjetodavni rad bazira se na znanjima moje struke, na poznavanju savjetovanja sportaša, osoba s invaliditetom, ali svakako i na iskrenoj želji za pomoći svakom klijentu te potrebnom razumijevanju i suosjećanju proizašlom prvenstveno iz osobnog iskustva, bilo da je riječ o posebnostima koje sa sobom nosi invaliditet ili o vlastitim nastojanjima.

Vjerujem da već razmišljate i možda donosite odluku kako ćete poraditi na svemu što biste željeli pa vam zato čestitam na prvoj u nizu dobrih odluka.

Dobrodošli u Mentalni Trening!

Ivica Bagarić, mag.psych.

Povezane objave