fbpx
0
Proizvodi : 0
Ukupno : 0.00 
Pogledaj košaricuNaplata
0
Proizvodi : 0
Ukupno : 0.00 
Pogledaj košaricuNaplata

Neuspjeh i poraz – sastavni dijelovi u razvoju mentalne čvrstoće?

Neuspjeh i poraz

Neuspjeh i poraz

Neuspjeh i poraz

Neuspjeh i poraz

Neuspjeh i poraz jedan su od značajnih utjecaja na razvijanje mentalne čvrstoće i sportskog stava kod vrhunskih sportaša. Sportaši koji nisu učinkoviti u suočavanju sa neuspjehom, neuspjeh često izbjegavaju, objašnjavaju vanjskim faktorima i opiru se preuzimanju kontrole i odgovornosti. Njihovo ponašanje motivirano je izbjegavanjem bilo kakvog negativnog ishoda (loše igre ili poraza), a ne postizanjem pozitivnih ciljeva, odnosno motivirano je izbjegavanjem neugode umjesto ostvarivanjem ugode.

Izvor takvog ponašanja vrlo često je negativni perfekcionizam kao osobina ličnosti, ali ponekad i odgojni utjecaj roditelja i trenera. Kao posljedica takvog načina suočavanja mogu se razviti anksioznost i depresija, preciznije natjecateljska anksioznost i gubitak motivacije, te uvjerenje da ništa ionako više nema smisla. Kasnije kod takvih sportaša često dolazi do percepcije vlastite niske sposobnosti suočavanja na natjecanju (niskog samopouzdanja), te u kombinaciji s percepcijom visoke opasnosti (dostojnog ili boljeg protivnika), stvara se slika opasnosti, to dovodi do pretjeranih reakcija, gubitka kontrole, a kasnije izbjegavanja i dugoročno takav obrazac ozbiljno narušava osjećaj samopouzdanja.

S druge strane sportaši koji imaju razvijenu sposobnost suočavanja neuspjeh pripisuju nestabilnim unutarnjim i vanjskim faktorima, te su uvjerenja da i dalje imaju vrlo visoku kontrolu u budućim situacijama. Takvi sportaši u natjecanjima visokog rizika, sebe percipiraju kao sposobne za suočavanja, te situaciju vide kao izazov. Ukoliko pobjede ili postignu željeni rezultat njihovo samopouzdanje raste, a ukoliko izgube, to pripisuju nestabilnim faktorima koji neće biti prisutni u budućnosti i na taj način čuvaju svoje samopouzdanje.

Oni sportaši koji se ne mogu nositi sa porazom, često se loše nose i sa pobjedom, te ponekada pobjede i dobre rezultate pripisuju vanjskim faktorima, te slučajnosti, a interno sebe opisuju kao da nisu sposobni i da nisu osobno puno pridonijeli rezultatu.

Pobjede i porazi nužan su dio sportskog odrastanja i razvijanja mentalne čvrstoće koja je kasnije u životu vidljiva i primjenjiva u privatnom i poslovnom kontekstu. Međutim, kako doživljavamo pobjede i poraze biti će osnovna determinanta našeg budućeg razvoja. Ukoliko vjerujete da je poraz samo dio puta do uspjeha, te nužan preduvjet za osobni razvoj i poboljšanje u određenom aspektu ili kontekstu, tada će Vaša sposobnost suočavanja biti puno snažnija, a Vi ćete s vremenom iz svojih poraza naučiti dovoljno da ih u budućnosti izbjegnete ili umanjite njihov negativan utjecaj. Neka u budućnosti Vaši porazi i pobjede govore više o Vašem djelovanju (sportskoj uspješnosti i pripremljenosti), a manje o Vama samima. Djela ne čine čovjeka pa tako niti porazi i pobjede, već su i jedni i drugi sastavni dio Vašeg razvoja na putu do pobjednika.

Mentalni Trening

Povezane objave