fbpx
0
Proizvodi : 0
Ukupno : 0.00 
Pogledaj košaricuNaplata
0
Proizvodi : 0
Ukupno : 0.00 
Pogledaj košaricuNaplata

Upute za pisanje sportskog dnevnika

Dragi sportaši, odlučili smo s vama podijeliti informaciju kako pisati sportski dnevnik i koja je uopće svrha takvog  pisanja. No prije nego što objasnimo o čemu se radi, evo vam jednog primjera uvodne stranice takvog dnevnika. Ovo je naš psiholog pisao davne 2003. godine u periodu priprema za Olimpijske Igre u Ateni 2004.

26.02.2003.

Predamnom je dugačak period intenzivnih priprema za koje je osmišljen odličan plan i program, pa ukoliko ih odradim, sve će biti kako treba biti. Očekujem puno boli, patnje, znoja i muke i neću biti zadovoljan ako ne bude tako. Prošlo je već mnogo vremena otkada sam odlučio, ne razmišljao ili planirao, nego čvrsto odlučio otići na Olimpijske igre. Napokon nakon mnogo dana, mjeseci i godina truda uspio sam se približiti tom svom cilju. Naime, spreman sam učiniti bilo što na ovome svijetu, podnijeti bilo kakvu žrtvu da ostvarim svoj cilj. Neću štedjeti glavu, niti tijelo, niti svoje privatno i slobodno vrijeme. Sve što radim biti će posvećeno i usmjereno ka Olimpijadi. Jesti ću, piti, spavati, misliti, sanjati, trenirati i disati za Olimpijadu. Netko bi to možda nazvao fanatizmom, ali ja bih to nazvao posvećenosti i predanosti onome što radim.

Igor Čerenšek

Igor je ovdje na prvoj stranici definirao svoje vrijednosti, svoje stavove i uvjerenja. Definirao je svoju osobnu misiju i sve što je spreman učiniti za ostvarenje te misije. Na taj način stvorio je dokument koje je kasnije na dnevnoj bazi koristio kao motivaciju za daljnje ustrajanje u teškom putu koji je očekivao. Može se desiti da zaboravimo svoje ciljeve ili da posustanemo na svom putu, međutim ako ovako jasno definirate svoj put i svoje stavove, teško ih je pogaziti. Kada se pak desi dnevni pad motivacije, ovakvo pismo samome sebi može vam poslužiti da se prije vratite na pravi put.

Na dnevnoj bazi u dnevnik se upisuju vlastita zapažanja sa treninga i natjecanja u obliku analize ostvarenog i načina na koji je postignut rezultat. Na taj način dnevnik postaje vrijedan izvor informacija koje možemo koristiti za poboljšanje izvedbe na budućim treninzima i natjecanjima, ali i oblik praćenja zadanog plana i programa iz subjektivne perspektive što može biti korisno sportašu, ali i treneru.

Često nas sportaši pitaju, je li potrebno svakodnevno voditi dnevnik i upisivati baš sve. Naravno nije potrebno, ali se može pokazati vrlo korisno. Zapravo što više informacija upisujemo, to ćemo ih više imati na dispoziciji kasnije. Neke informacije iz dnevnika nam se isprva neće činiti osobito važnima, međutim na kraju odrađene sezone ili ciklusa priprema možemo promijeniti svoje mišljenje. Izbjegavanje pisanja dnevnika pod izlikom da se ništa važno danas nije desilo, umanjujemo važnost svakog treninga i dana priprema na svom putu do uspjeha, što za vrhunskog sportaša nikako nije dopustivo.

Uspjeh se gradi polako, strpljivo i konstantno. Svakodnevna fizička i mentalna ulaganja vrijedna su samo ako se ponavljaju bez prevelikih prekida. Dan koji propustimo ne možemo vratiti i nadoknaditi. Jednako tako uloženi trud zauvijek ostaje zabilježen, pa iako na dnevnoj razini ne vidimo uvijek napredak, na kraju sezoneili godine, trud će nam se vratiti, a ukoliko koristimo dnevnik, tada ćemo imati i jasnu sliku puta kojeg smo prošli da bi postigli rezultat.

Mentalni Trening

Povezane objave