fbpx
0
Proizvodi : 0
Ukupno : 0.00 
Pogledaj košaricuNaplata
0
Proizvodi : 0
Ukupno : 0.00 
Pogledaj košaricuNaplata

Put vrhunskog sportaša

Na jednoj edukaciji dobili smo upit: koji je put do vrhunskog sportaša i olimpijca? S obzirom da smo svjesni da postoji više od jednog načina za postizanje vrhunskih rezultata i teško je reći koji je onaj pravi put, izjasnili smo se: iako nismo sigurni o kojem se točno putu radi, sigurni smo da pravi put nije onaj koji je najkraći i najlakši.

U sportskoj karijeri vrhunski sportaš prolazi vrlo težak put, prepun prepreka i zavoja. Ono što odlikuje vrhunskog sportaša je njegov beskompromisan stav da će se na kraju sav njegov trud isplatiti. Vrhunski sportaš vjeruje u svoj uspjeh, on ne sumnja u svoju konačnu pobjedu.

Prepreke su tu da ga ojačaju, da ga učine otpornijim i spremnijim za nove izazove i poteškoće na koje će u svom sportskom razvoju i na svom putu pobjednika zasigurno naići. Za vrhunskog sportaša odustajanje nije opcija, osim opcije za protivnike.

Za vrhunskog sportaša bol je samo jedan od znakova da se nalazi na pravom putu i da treba stisnuti zube i nastaviti dalje.

Mentalna priprema za sportaša nije cilj nego put. Sportaš se svakodnevno nadograđuje, usavršava i postaje bolji, brži, snažniji i precizniji. Njegova koncentracija i fokus su najjači onda kada je broj distraktora najveći.

Vrhunski sportaš voli težak rad, on ga prihvaća i drži ga u svojoj blizini kao najboljeg prijatelja. On se s njim diže i s njim ide spavati. Vrhunski sportaš zna da uvijek može biti teže…i nada se da je sutra taj dan, jer je odabir težeg puta njegova je jedina garancija da se odmiče daleko od prosjeka.

Pravi sportaš ne voli prosjek, on se miče daleko od njega i koristi ga kao podsjetnik na mjesto na kojem se ne želi naći. Prosjek je jasno definiran i prepoznatljiv, dok sportaš sam sebe definira, svakodnevno…kroz svoj trud i težnju savršenstvu u svemu što radi.

Vrhunski sportaš je onaj koji na loš dan od sebe traži više i koji u lošim uvjetima pokazuje svoju mentalnu snagu i pripremljenost. On ne poznaje izgovore, on traži način. On vjeruje da uvijek može više i bolje. Ne vjeruje i ne razumije predaju i poraz.

Vrhunski sportaš ima svoje dugoročne ciljeve, ali je uvijek prisutan u trenutku ostvarivanja svojih kratkoročnih. On živi tu, sada i danas i radi sve što je potrebno da bi uspio sutra. On je borac u svakom pogledu i iako pojedine bitke gubi, vjeruje da će konačan ishod rata biti u njegovu korist.

Igor Čerenšek, mag. psych.

Povezane objave