Važnost vizualizacije u sportu

Perfekcionizam u sportu – dobro ili loše?
3. listopada 2012.
Važnost pobjedničkog sportskog stava
19. studenoga 2012.
Show all

Jedna od zadaća sportskog psihologa jest obaviti kvalitetan mentalni trening sa sportašem, pa smo eto odlučili naglasiti važnost vizualizacije u procesu psihološke pripreme sportaša. Vizualizacija u sportu ima nekoliko funkcija. Osnovna funkcija jest uvježbavanje složene motoričke radnje bez učestalih pogrešaka. Druga funkcija jest uvježbavanje sportske aktivnosti do mjere kada se s njom osjećamo ugodno i sigurno. Treća funkcija jest uvježbavanje potpuno nove motorički zahtjevne aktivnosti, kako bi se izbjegla vjerojatnost ozljede i/ili ubrzao proces učenja.

Ljudi često rade pogrešku kada izjednačavaju vizualizaciju sa jednostavnom imaginacijom u svrhu opuštanja. Vizualizacija u sportu je veliki korak dalje od maštanja i zamišljanja, jer ona doista zahtjeva preciznost i mora ispunjavati određene kriterije kako bi bila uspješno provedena. Ona uključuje potpunu mentalnu aktivaciju područja koja su odgovorna za izvođenje složene motoričke radnje, kao da se radnja odvija u stvarnom svijetu.  Vizualizacija može biti korisna kako u sportu tako i u svakodnevnom životu. Zapravo je vrlo često koristimo ne znajući kada uvježbavamo neku novu vještinu ili kretnju.

S obzirom da vrhunski sport danas od sportaša traži gotovo savršenu izvedbu kako u tehničkom tako i u taktičkom pogledu, tada vizualizacija postaje neophodan alat u savladavanju vještine I približavanju savršenstvu. Ponekada sportaši i treneri prerano i površno zaključuju da je vizualizacija moguća samo u sportovima snage i izdržljivosti, u sportovima cikličke i predvidive prirode. Međutim, vizualizacija se primjenjuje u timskim, kontaktnim i individualnim sportovima, na nešto drugačije načine, ali svakako pomaže. Ako nešto želimo izvesti osnovno je da to možemo zamisliti i izvesti mentalno. Tek tada ima smisla krenuti u stvarni svijet i okušati se u nečem novom i izazovnom.

Ukoliko vas zanima nešto više o samoj tehnici vizualizacije ili mentalnom treningu obratite se našim sportskim psiholozima.