fbpx
0
Proizvodi : 0
Ukupno : 0.00 
Pogledaj košaricuNaplata
0
Proizvodi : 0
Ukupno : 0.00 
Pogledaj košaricuNaplata

Važnost vizualizacije u sportu

Jedna od zadaća sportskog psihologa jest obaviti kvalitetan mentalni trening sa sportašem, pa smo eto odlučili naglasiti važnost vizualizacije u procesu psihološke pripreme sportaša. Vizualizacija u sportu ima nekoliko funkcija. Osnovna funkcija jest uvježbavanje složene motoričke radnje bez učestalih pogrešaka. Druga funkcija jest uvježbavanje sportske aktivnosti do mjere kada se s njom osjećamo ugodno i sigurno. Treća funkcija jest uvježbavanje potpuno nove motorički zahtjevne aktivnosti, kako bi se izbjegla vjerojatnost ozljede i/ili ubrzao proces učenja.

Ljudi često rade pogrešku kada izjednačavaju vizualizaciju sa jednostavnom imaginacijom u svrhu opuštanja. Vizualizacija u sportu je veliki korak dalje od maštanja i zamišljanja, jer ona doista zahtjeva preciznost i mora ispunjavati određene kriterije kako bi bila uspješno provedena. Ona uključuje potpunu mentalnu aktivaciju područja koja su odgovorna za izvođenje složene motoričke radnje, kao da se radnja odvija u stvarnom svijetu.  Vizualizacija može biti korisna kako u sportu tako i u svakodnevnom životu. Zapravo je vrlo često koristimo ne znajući kada uvježbavamo neku novu vještinu ili kretnju.

S obzirom da vrhunski sport danas od sportaša traži gotovo savršenu izvedbu kako u tehničkom tako i u taktičkom pogledu, tada vizualizacija postaje neophodan alat u savladavanju vještine I približavanju savršenstvu. Ponekada sportaši i treneri prerano i površno zaključuju da je vizualizacija moguća samo u sportovima snage i izdržljivosti, u sportovima cikličke i predvidive prirode. Međutim, vizualizacija se primjenjuje u timskim, kontaktnim i individualnim sportovima, na nešto drugačije načine, ali svakako pomaže. Ako nešto želimo izvesti osnovno je da to možemo zamisliti i izvesti mentalno. Tek tada ima smisla krenuti u stvarni svijet i okušati se u nečem novom i izazovnom.

Ukoliko vas zanima nešto više o samoj tehnici vizualizacije ili mentalnom treningu obratite se našim sportskim psiholozima.

Igor Čerenšek, mag. psych.

Povezane objave